GP van Brazilië: Derde hond Raïkkönen gaat lopen met titel

De derde hond in het spel, Raïkkönen, heeft niet alleen de laatste race gewonnen, maar ook zijn eerste wereldtitel. De hulp van ploegmaat Massa, pech voor Hamilton, een tragere Alonso… waren genoeg om alles in plooien te doen vallen voor de Fin.

Er werd gevreesd dat Alonso Hamilton van de baan zou rijden, maar dit rampscenario bleef uit. De FerrariÂ’s startten op de propere zijde van het circuit en dat leverde een groot voordeel op. Raïkkönen haalde Hamilton buitenom in.Massa kon zijn pole vasthouden. De Brit probeerde aan te klampen maar bij het uitkomen van de Senna S kwam ook nog Alonso voorbij. Lewis wilde zich niet laten doen en wilde in bocht 4 Alonso terugpakken. Hij verremde zich echter en vloog terug naar de 8ste positie.
Giancarlo Fisichella en Sakon Yamamoto konden al snel inpakken. Fisichella ging tijdens de tweede ronde in de Senna S van de baan. Toen hij terug de baan opkwam, had hij de aanstormende Yamamoto niet gezien en de Japanner werd de lucht ingekatapulteerd.

Voor Ferrari kwam het ultieme scenario bijna uit na de fout van Hamilton. Lewis liet zich niet uit zijn lood slaan en won al snel terug 2 plaatsen. Tot het noodlot leek toe te slaan. Hamilton verloor schijnbaar alle aandrijving. Maar het geluk was aan zijn kant en na enkele spannende ogenblikken kon hij de race verderzetten. Lewis was wel teruggeslagen tot P18. Nu kon hij nogmaals aan een inhaalrace beginnen. Mede dankzij het uitvallen van Webber en Button kon hij snel oprukken tot een 10de plaats. Maar Hamilton koos voor een korte tweede stint op de zachte banden. Hierdoor werd hij teruggeslagen naar de 13de positie.

Vooraan waren de FerrariÂ’s al gaan vliegen. Voor Alonso zat er normaliter maximum een derde plaats in. Voor Kimi had Ferrari een langere tweede stint voorzien, maar de Fin kon ondanks een zwaardere bolide de kloof met Massa gelijk houden. Daardoor zou hij bij de volgende stop Massa wel kunnen passeren. Lewis Hamilton had in zijn achtervolgingstocht veel gevraagd van zijn zachte banden en moest vroeger dan voorzien pitten.
Alonso zag zijn kansen nog meer slinken toen Kubica razendsnel naderde en hem zelfs inhaalde. De Pool zou echter 3 stops moeten maken, net als Hamilton. Al snel kon Alonso zijn derde plaats terug innemen.
Bij de laatste geplande pitstop voor Ferrari kwam hun plannetje om Kimi op P1 te krijgen uit. Met Alonso op de derde plaats en Hamilton op de achtste was hij virtueel kampioen. Voor Lewis was de kloof met het peloton voor hem te groot. Hij moest al rekenen op een incident tussen Kubica, Rosberg en Heidfeld. Dit trio vocht een fel duel uit voor de 5de plaats en het incident was soms dichtbij. Toen Rosberg probeerde om Heidfeld te passeren, ging ook hier de derde hond, Kubica, met de ‘winst’ lopen. Rosberg was echter sneller dan Kubica en kon zijn verloren positie terugnemen. Een late pitstop voor Trulli leverde Hamilton nog de zevende plaats op, maar Lewis had een 5de plaats nodig om alsnog de titel te winnen.

Het droomscenario van Ferrari kwam uit. Raïkkönen en Massa op 1 en 2 en Alonso en Hamilton maar op 3 en 7 leverden Ferrari ook nog de pilotenkroon op. Rosberg eindigde nog knap als 4de, voor de BMWÂ’s van Kubica en Heidfeld. Hamilton en Trulli sloten de top 8 af.