GP van Brazilië: kwalificatie: Max Verstappen verovert de pole vlak voor een zware storm losbarst

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft op het circuit van Interlagos de polepositie voor de GP van Brazilië veroverd. Verstappen deed dat door vlak voor een storm boven het circuit van Interlagos losbarstte zijn snelle ronde te rijden.

De kwalificatie van de GP van Brazilië ging met een kwartier vertraging van start. Het circuit van Interlagos moest door de baanmarshalls schoongeveegd worden omdat er brokstukken en vuil op de baan lagen.

Tijdens de kwalificatie werd er een regenkans van 60 procent voorspeld. De rijders gingen dan ook snel de baan op om een eventuele regenbui voor te zijn. Bij het uit de pitlane rijden zagen we meermaals tijdens Q1 F1-piloten elkaar nipt ontwijken. In plaats van gevaarlijke toestanden in de pitlane of op het circuit werd het probleem van traag rijdende F1-bolides nu verplaatst naar de pit-exit.

Uiteindelijk druppelde het een beetje op het circuit maar de hevige regen passeerde tijdens Q1 niet over maar langs het circuit. De regendreiging bleef echter ook aanhouden voor het tweede kwalificatiegedeelte.

En door die regendreiging kregen we ook van bij het begin van Q2 meteen opnieuw veel wagens op de baan. Iedereen probeerde zo snel mogelijk, voor eventuele regen, een snelle rondetijd te rijden.

Ook in Q2 kregen we geen grote verrassingen maar net als in Q1, waarin George Russell de snelste was, was ook deze keer Max Verstappen niet de snelste. Deze keer was Lando Norris zo’n anderhalf tiende sneller dan Max Verstappen die de tweede tijd reed. De eerste negen wagens bevonden zich op het korte circuit van Interlagos binnen zo’n drie tienden van elkaar.

We leken dan ook op weg naar een erg spannende strijd voor de pole. Om het nog extra spannend te maken leken de dreigende regenwolken alleen maar nog dichter bij het circuit te komen. Bij aanvang van Q3, wanneer er om de pole werd gestreden, was het dan ook aanschuiven aan de uitgang van de pitlane.

Max Verstappen zette als eerste een snelle rondetijd neer en die was meteen ook goed voor een voorlopige polepositie. Charles Leclerc reed in de Ferrari de tweede tijd. Ondertussen kwamen zeer donkere wolken richting het circuit, het begon ondertussen ook enorm hard te waaien op het circuit van Interlagos

Met nog iets meer dan vier minuten op de klok haalde de wedstrijdleiding dan ook de rode vlag boven en de kwalificatie zat er meteen ook op omdat de sessie niet meer hervat zou worden.

Polepositie dus voor Max Verstappen, voor Charles Leclerc en een verrassende Lance Stroll in de Aston Martin op de derde plaats. Meteen na het bovenhalen van de rode vlag volgde er hevige regen en apocalyptische taferelen. Een juiste beslissing van de wedstrijdleiding om de kwalificatie stop te zetten.

Klik hier en scoor Sinterklaas-deals met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sint 2023Sint 2023