FIA onderneemt maatregelen tegen ‘gevaarlijke situaties in de pitlane’

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

In de aanloop naar de GP van Brazilië heeft FIA-racedirecteur Niels Wittich extra maatregelen aangekondigd om zogenaamde ‘files’ en ‘gevaarlijke situaties’ in de pitlane te vermijden.

De voorbije races viel het meermaals voor dat er, vooral tijdens de verschillende kwalificatiesessies, wagens zeer traag reden aan het einde van de pitlane. Bij momenten werd er zelfs letterlijk stilgestaan en dat leidt tot gevaarlijke situaties. 

De rijders deden dit omdat ze op het circuit niet te veel tijd mochten verliezen om de zogenaamde ‘maximale rondetijd’ niet te overschrijden. Dit heeft het probleem duidelijk verschoven van het circuit naar de pitlane. 

Bestraffingen werden er niet uitgedeeld, omdat er volgens de regels een ‘grijze zone’ was maar extra maatregelen drongen zich wel op. Daarom heeft racedirecteur Niels Wittich laten verstaan dat er zowel tijdens de kwalificatie als de sprintkwalificatie een bepaald gedrag van de rijders wordt verwacht. Dit werd verduidelijkt in een extra nota.

“Zoals artikel 33.4 van het Sportief Reglement van de Formule 1 voorschrijft, is het de rijders niet toegestaan om onnodig langzaam te rijden, wat ook het stoppen van een wagen in de ‘fast lane’ van de pitstraat omvat. Tijdens de sprintkwalificatie en de kwalificatie mogen rijders een opening creëren tussen de lichten aan de uitgang van de pitlane en de Safety Car 2-lijn. Elke rijder die dit wil doen moet zo ver mogelijk naar links rijden om andere rijders in staat te stellen hen aan de rechterkant van de pit-exit te passeren,” zo luidt het in de extra nota van Niels Wittich.

Rijders die zich hieraan niet houden wacht mogelijk een extra straf.

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023