GP van Brazilië: Lando Norris verovert polepositie voor de sprintrace, Max Verstappen op P2

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Lando Norris heeft tijdens een spannende ‘Sprint Shootout’ de polepositie voor de sprintrace veroverd. Norris was in de McLaren een handvol duizendsten sneller dan Max Verstappen die genoegen moest nemen met de tweede tijd.

Na de kwalificatie op vrijdag voor de race op zondag kregen we op het circuit van Interlagos vandaag de’Sprint Shootout’, ofwel de sprintkwalificatie voor de sprintrace later van vandaag. Na de door een storm verstoorde kwalificatie gisteren was het uitkijken hoe de krachtsverhoudingen vandaag tijdens normale omstandigheden zouden liggen.

Vlak voor het einde van SQ1 kregen we een rode vlag. Esteban Ocon verloor in de eerste bochtencombinatie van het circuit de controle over zijn Alpine F1-bolide, raakte Fernando Alonso en crashte vervolgens in de bandenmuur. Heel wat brokstukken op de baan en ook de wagen van Ocon moest verwijderd worden. Aangezien er nog maar iets meer dan dertig seconden op de klok stonden werd SQ1 niet meer hervat.

Bij Aston Martin probeerden ze van de rode vlag gebruik te maken om de F1-bolide van Fernando Alonso te herstellen zodat hij zou kunnen deelnemen aan SQ2. Uiteindelijk bleek zijn F1-bolide echter te zwaar beschadigd door de aanrijding met Esteban Ocon.

In SQ2 zagen we Lando Norris de snelste tijd rijden, op 0,009 seconde gevolgd door Sergio Perez en Max Verstappen vervolledigde de top drie op 0,041 seconde. De top acht bevond zich binnen drie tienden van elkaar en vooral helemaal vooraan bevonden de rijders zich bijzonder dicht bij elkaar. Het beloofde in SQ3 dan ook een erg spannende strijd om de polepositie voor de sprintrace te worden.

Tijdens SQ3 duurde het bijzonder lang tot we wagens op de baan te zien kregen. Met iets meer dan drie minuten op de klok kwamen uiteindelijk alle wagens tegelijkertijd de baan op. Het werd een strijd waarbij iedere rijder slechts één snelle ronde afwerkte.

Daarin leek Max Verstappen de pole voor de sprintrace te veroveren maar uiteindelijk moest Verstappen genoegen nemen met de tweede tijd. Lando Norris ging in de McLaren immers nog sneller dan Verstappen en veroverde zo de pole voor de sprintrace die later vandaag wordt verreden.

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023