GP van Canada: Max Verstappen behaalt historische 100ste overwinning van Red Bull in de Formule 1

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Van op de polepositie is Max Verstappen er redelijk eenvoudig in geslaagd om de GP van Canada te winnen. Fernando Alonso en Lewis Hamilton vervolledigden het podium. Voor Red Bull was het een historische 100ste overwinning in de Formule 1.

Max Verstappen kende van op de polepositie een goede start en bleef aan de leiding. Fernando Alonso kwam iets minder goed weg en verloor zijn tweede plaats aan Lewis Hamilton. Iedereen geraakte probleemloos en zonder schade doorheen de eerste bochten.

Alonso begon na het verliezen van zijn tweede plaats volop te jagen op Lewis Hamilton. Daarbij ging hij op en over de limiet want hij reed met zijn Aston Martin tegen de muur. Gelukkig voor Alonso kon hij gewoon doorrijden.

In ronde 8 kregen we een virtuele safety car omdat Logan Sargeant met een technisch probleem zijn Williams F1-bolide aan de kant moest parkeren. De virtuele safety car duurde echter niet lang want de wagen was snel van de baan.

Enkele ronden later kregen we al opnieuw een virtuele safety car. George Russel ging iets te fel over de kerbstones en belandde met zijn Mercedes tegen de muur. De race van de Brit leek erop te zitten maar na een pistop kon hij toch opnieuw verder rijden. Zonder tik tegen de muur had hij kunnen meestrijden voor minstens een podiumplaats.

De rijders vooraan kwamen allemaal binnen en dat leidde tot drukte in de pitlane. Daarbij leken Hamilton en Norris een zogenaamde ‘unsafe release’ te doen maar opmerkelijk genoeg besloten de stewards om beide incidenten onbestraft te laten.

Wat de strategie betreft bleven beide Ferrari’s op de medium band op de baan. Ook Sergio Perez bleef op de harde band buiten. Leclerc, Sainz en Perez schoven zo op naar de posities vier tot zes, achter Verstappen, Hamilton en Alonso. Kort na de herstart begon Fernando Alonso opnieuw te jagen op Lewis Hamilton en in ronde 22 slaagde hij erin Hamilton te passeren.

In ronde 33 reed Max Verstappen comfortabel aan de leiding met een voorsprong van meer dan vier seconden op Fernando Alonso. Lewis Hamilton vervolledigde nog steeds de top drie.

Even later zagen we Kevin Magnussen en Nyck de Vries een robbertje uitvechten in de eerste twee bochten. Ze reden tegen elkaar en een bocht later eindigde dat gevecht met beide wagens die rechtdoor gingen.

Allebei konden ze vervolgens. verder rijden maar ze verloren veel tijd en posities. Het incident werd onderzocht door de stewards maar er werd geen straf uitgedeeld.

In ronde 39 en 40 kwamen de Ferrari’s eindelijk binnen. Ze gingen allebei voor een éénstopper en voor één keer leken ze bij Ferrari een goede strategie te hanteren. want ze bleven op de plaatsen vier en vijf, voor Sergio Perez die een gelijkaardige strategie leek te hanteren maar dan omgekeerd op het vlak van de gebruikte bandencompounds.

Enkele ronden later kwamen ook Hamilton, Alonso en Verstappen binnen. De top drie maakte de tweede geplande pitstop en bleef ook in dezelfde volgorde rijden: Max Verstappen aan de leiding met enkele seconden voorsprong op Alonso die op zijn beurt ook enkele seconden voorsprong had op Lewis Hamilton.

In ronde 57 moest George Russell dan toch opgeven met een remprobleem. Russell zag daardoor een puntenfinish alsnog verloren gaan.

Met nog tien ronden te gaan reed Max Verstappen aan de leiding. Fernando Alonso volgde op zo’n acht seconden terwijl Lewis Hamilton ronde na ronde naderde op de Spanjaard. Alonso had nog maar twee seconden voorsprong op Hamilton. Ferrari volgde mooi op de plaatsen vier en vijf terwijl Sergio Perez op de medium band niet op het Ferrari-duo kon naderen.

We kregen ook een intense strijd te zien voor de zevende plaats. Alex Albon verdedigde met het mes tussen de tanden zijn positie, Esteban Ocon beet dan weer zijn tanden stuk want hij reed rondenlang op enkele tienden van Albon maar geraakte er niet voorbij.

Enkele ronden voor het einde van de race reed Max Verstappen iets te hard over de kerbstones waarna hij bijna net als George Russell tegen de muur belandde. Verstappen moest er eens om lachen maar het kostte hem bijna de overwinning.

Uiteindelijk slaagde Verstappen er vervolgens in om probleemloos naar de finish en de overwinning te rijden. Voor Verstappen was het zijn 41ste F1-overwinning, een evenaring van Ayrton Senna.

Voor Red Bull was het dan weer een historische 100ste F1-overwinning.

Fernando Alonso haalde het van Lewis Hamilton in de strijd voor de tweede plaats. Ferrari eindigde na een sterke race en goede strategie op de plaatsen vier en vijf. Allebei wonnen ze zes plaatsen, Sergio Perez deed opnieuw een slechte zaak in de titelstrijd en finishte als zesde. Perez reed na een extra pitstop wel de snelste ronde.

1Max VerstappenRed Bull70 laps – 1:33:58.348s2
2Fernando AlonsoAston Martin+ 9.570s2
3Lewis HamiltonMercedes+ 14.168s2
4Charles LeclercFerrari+ 18.648s1
5Carlos SainzFerrari+ 21.540s1
6Sergio PérezRed Bull+ 51.028s2
7Alexander AlbonWilliams+ 60.813s1
8Esteban OconAlpine+ 61.692s2
9Lance StrollAston Martin+ 64.402s2
10Valtteri BottasAlfa Romeo+ 64.432s1
11Oscar PiastriMcLaren+ 65.101s2
12Pierre GaslyAlpine+ 65.249s2
13Lando NorrisMcLaren+ 68.363s2
14Yuki TsunodaAlphaTauri+ 73.423s2
15Nico HülkenbergHaas+ 1 lap2
16Zhou GuanyuAlfa Romeo+ 1 lap2
17Kevin MagnussenHaas+ 1 lap2
18Nyck de VriesAlphaTauri+ 1 lap2
George RussellMercedesDNF2
Logan SargeantWilliamsDNF0
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print