GP van Canada: Raceverslag

Lewis Hamilton heeft zijn eerste F1-overwinning op zak na een zeer bewogen Grand Prix. De race werd opgeschrikt door een zware crash van Robert Kubica. De Pool werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Fernando Alonso wilde bij de start Heidfeld passeren, maar verremde zich in de Senna S. Button geraakte niet weg van de grid en moest direct opgeven. Hamilton spurtte weg van Heidfeld. Alonso had moeite om Heidfeld te volgen en doordat in de Senna-S fouten bleef maken, kon Massa Alonso passeren.

De safety car moest in totaal 4 keer uitrukken. De eerste keer was omdat Sutil met zijn wagen de muur had geraakt in de eerste sector. Heidfeld en Alonso pitten tijdens de SC en hoewel de reglementen het niet toelieten, tankten ze ook. Hiervoor werden ze later bestraft met een stop van 10 seconden in de pits. Na de SC-interventie had Hamilton nog steeds de leiding voor Heidfeld en Alonso.

Enkele ronden nadat het veld terug was losgelaten, raakte Kubica het rechtervoorwiel van Heidfeld en crashte zeer zwaar in de remzone voor Casino. Robert werd uit de wagen gehaald en naar het ziekenhuis overgevlogen. Volgens de eerste berichten is zijn toestand stabiel.

Deze opeenvolging van SC-periodes haalde het klassement overeen. Zo doken Davidson, Schumacher, KovalainenÂ… in de top 10.

Massa en Fisichella raakten met elkaar slaags. Beide piloten kregen van de raceleiding de zwarte vlag en moesten opgeven.

Op 20 ronden van het einde miste Albers bocht 9, waarbij zijn neus afbrak, die op het circuit bleef liggen. De safety car kwam voor de derde keer buiten om de brokstukken op te ruimen. Nog geen ronde later crashte Liuzzi in de Wall of Champions. Wederom mocht de SC van stal gehaald worden. Ondertussen was Alonso weer eens in de fout gegaan en konden Raikkonen en Ralf Schumacher hem passeren.

Met nog 15 ronden te gaan leidde Hamilton voor Heidfeld, Barrichello en Wurz. Trulli die 5des lag, pitte voor een laatste keer. Maar bij het uitkomen van de pitlane ging hij de bandenmuur in. Zo ging nu Alonso met het laatste punt lopen. De Spanjaard haalde nog Ralf in. Maar stilaan begon de mechaniek het te begeven op de Mclaren. Achter hem haalde Sato eerst nog Ralf in, en daarna moest ook Alonso eraan geloven. Barrichello was nog de laatste die ging pitten.

Hamilton haalde zo in zijn debuutjaar zijn eerste F1-winst. Heidfeld en Wurz vervolledigden het podium. De Finnen Kovalainen en Raikkonen eindigden als 4de en 5de. Sato, Alonso en Ralf Schumacher vervolledigden de top 8. In deze incidentrijke race haalden amper 12 van de 22 wagens de finish.

Klik hier en scoor Sinterklaas-deals met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sint 2023Sint 2023