GP van China: eerste oefensessie: Lance Stroll verrast met snelste tijd

Aston Martin F1 teal
Aston Martin F1 teal

Lance Stroll heeft tijdens de eerste oefensessie voor de GP van China de snelste tijd gereden. Tijdens de enige oefensessie kregen we een atypische uitslag waaruit weinig conclusies getrokken kunnen worden en dat belooft voor spanning en sensatie te zorgen tijdens de rest van het raceweekend.

Na vijf jaar keert China terug op de F1-kalender en in die periode is er veel gebeurd. De teams en piloten krijgen een Shanghai International Circuit voorgeschoteld waarop de voorbije jaren amper is gereden door andere raceklassen en in de Formule 1 wordt er ondertussen met volledig andere F1-gereden.

Zo goed als geen data om zich op te baseren en om de uitdaging nog wat groter te maken krijgen de teams en rijders dit weekend een zogenaamd ‘sprintweekend’ voorgeschoteld met op vrijdag slechts één oefensessie, gevolgd door een kwalificatie voor de sprintrace. Daarmee is China meteen ook het eerste raceweekend waarin het nieuw sprintformat wordt gehanteerd. Op zaterdag volgt dan ’s morgens de sprintrace gevolgd door de kwalificatie voor de race op zondag.

Met slechts één oefensessie was het meteen erg druk op het circuit want met slechts zestig minuten voorbereidingstijd voor de rest van het raceweekend is iedere minuut uiteraard erg kostbaar, zeker op een circuit waarop voor het eerst in vijf jaar gereden wordt. Even was er dan ook nog eens een rode vlag omdat er een klein brandje was in het gras naast het circuit.

Omdat er slechts één oefensessie was moesten de rijders ook zo snel en zo goed mogelijk de limieten van de wagen en het circuit opzoeken. Niet makkelijk op een circuit waarop voor de laatste keer vijf jaar geleden met F1-bolides werd gereden.

Uiteindelijk kregen we een opmerkelijke uitslag voor de enige oefensessie met Lance Stroll die in de Aston Martin de snelste tijd reed terwijl Fernando Alonso in de tweede Aston Martin slechts de negentiende tijd reed. Oscar Piastri in de McLaren en Max Verstappen in de Red Bull vervolledigden de top drie.

De verschillende teams en rijders werkten echter erg verschillende programma’s af waarin allerlei zaken uitgetest werden en de focus ook anders lag. Zo leken de Ferrari’s bijvoorbeeld snel maar reden ze toch maar slechts de dertiende en veertiende tijd. Tijd nu voor de teams om hun data te analyseren in de aanloop naar de sprintkwalificatie die straks al plaatsvindt. Die belooft uitermate interessant en spannend te worden.