GP van China: Lando Norris verovert polepositie sprintrace na spannende strijd in de regen

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Op het Shanghai International Circuit heeft McLaren-rijder Lando Norris in de regen de polepositie voor de sprintrace van de GP van China veroverd. In een erg spannende strijd haalde Norris het in erg verraderlijke omstandigheden voor Lewis Hamilton en Fernando Alonso, Max Verstappen moest genoegen nemen met de vierde tijd.

Na slechts één oefensessie moesten de rijders meteen vol aan de bak tijdens de kwalificatie voor de sprintrace. Geen ideale voorbereiding dus op het Shanghai International Circuit, een circuit waarop gedurende vijf jaar geen F1-bolides gereden hadden. Het maakte de uitdaging voor de rijders alleen nog maar groter.

Er was ook kans op regen en dat zorgde ervoor dat er van bij het begin van het eerste deel van de sprintkwalificatie meteen veel actie op de baan was. Halverwege SQ1 vielen er ook al wat regendruppels. Opmerkelijk genoeg ontstond er ook aan het einde van SQ1 opnieuw een brandje vlak naast het circuit, ook tijdens de enige oefensessie gebeurde dat.

Uiteindelijk waren er geen verrassingen aan het einde van SQ1. Sergio Perez reed de snelste tijd, voor Lando Norris en Max Verstappen.

Door het brandje aan het einde van SQ1 begon het tweede deel van de sprintkwalificatie iets later. Tegelijkertijd kwamen er dreigende regenwolken richting het circuit en dat zorgde ervoor dat er al heel wat rijders verschillende minuten voor aanvang van SQ2 aan het einde van de pitlane stonden aan te schuiven.

Zo snel mogelijk een rondetijd neerzetten in SQ2 was inderdaad de opdracht. Max Verstappen was in SQ2 een tiende sneller dan Charles Leclerc in de Ferrari. Grootste verrassing was de uitschakeling van George Russell die met een elfde tijd sneuvelde. Russell probeerde aan het einde van de sessie nog wel zijn rondetijd te verbeteren maar door de regen zat er niets anders op dan gewoon terug te keren naar de pitlane.

Dolle vreugde was er bij het thuispubliek want nadat Guanyu Zhou er in SQ1 nipt in was geslaagd om door te stoten naar het tweede deel slaagde de Chinees er deze keer in om met een tiende tijd door te stoten naar SQ3. Het gejuich in de tribunes was oorverdovend.

Ondertussen lag het Shanghai International Circuit er door de regen zo nat bij dat SQ3, het deel waarin er om de polepositie voor de sprintrace werd gestreden, op intermediate-banden aangevat moest worden. Het beloofde dan ook een spannende strijd om deze ‘mini-pole’ te worden.

Bij aanvang van SQ3 lag het circuit erg nat, regen gecombineerd met een nieuwe asfaltlaag, dat is geen goede combinatie en we zagen heel wat rijders dan ook foutjes maken terwijl ze op zoeken waren naar grip op de baan. We kregen een sensationele strijd om de polepositie voor de sprintrace.

Fernando Alonso, Max Verstappen, Lewis Hamilton, allemaal stonden ze op een bepaald moment helemaal bovenaan maar uiteindelijk was het Lando Norris die op sensationele wijze in de McLaren F1-bolide de polepositie voor de sprintrace wist te veroveren, voor Lewis Hamilton en Fernando Alonso die de top drie vervolledigden. Max Verstappen moest genoegen nemen met de vierde tijd.