GP van Frankrijk: Max Verstappen profiteert van dramatische opgave Charles Leclerc na crash

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft op eenvoudige wijze de GP van Frankrijk gewonnen. Charles Leclerc moest na een crash opgeven en incasseert zo een serieuze opdoffer in de titelstrijd.

Charles Leclerc kende van op de pole een erg goede start, net als Max Verstappen, Lewis Hamilton schoof voorbij Sergio Perez naar de derde plaats.

Wat verderop in de eerste ronde kwam het tot contact tussen Esteban Ocon en Yuki Tsunoda. Ocon kreeg een tijdstraf van vijf seconden. Vooraan kregen we ronden lang een strijd tussen Max Verstappen en Charles Leclerc waarbij die laatste onder druk werd gezet door de Nederlander.

Het verschil was bijna constant minder dan een seconde tussen Leclerc en Verstappen maar tot een echte aanval kwam het nooit.

Ondertussen was Carlos Sainz in de tweede Ferrari bezig aan een indrukwekkende inhaalrace. De Spanjaard reed dertien ronden ver al in de punten.

In ronde 17 kwam Max Verstappen als eerste van de toppers binnen, raceleider Charles Leclerc bleef buiten en dat leek de juiste strategie te gaan worden.

Plots kregen we echter een safety car omdat Charles Leclerc gecrasht was, de Monegask schoof tegen hoge snelheid van de baan.

Dramatisch voor Leclerc en zijn kansen op de tittel en net als in Oostenrijk leek de Monegask een probleem te hebben gekend met zijn gaspedaal dat deze keer bleef hangen en waardoor hij te snel door de bocht ging en crashte.

Uitstekend nieuws was de crash uiteraard voor Max Verstappen die door de opgave van Leclerc nog comfortabeler aan de leiding van het kampioenschap komt te staan, daar waar Leclerc op weg leek om zijn achterstand te verkleinen.

Bij de herstart bleef Max Verstappen comfortabel aan de leiding van de race, voor Lewis Hamilton en Sergio Perez.

Carlos Sainz kreeg voor een unsafe release een tijdstraf van vijf seconden, de Spanjaard bleef echter alles op alles zetten om zoveel mogelijk paatsen goed te maken.

Een bijzonder ontgoochelde Charles Leclerc kwam ondertussen terug aan in de F1-paddock. Met de helm nog op verbeet Leclerc zijn frustratie.

Net voorbij halverwege de race kwam het tot contact tussen Mick Schumacher en Guanyu Zhou. De Chinees tikte Schumacher aan die vervolgens spinde, Zhou zijn voorvleugel raakte beschadigd en hij moest richting de pits voor een nieuwe voorvleugel.

Carlos Sainz was ondertussen nog steeds bezig aan een erg sterke race, de Spanjaard passeerde nu ook George Russell in de Mercedes. Sainz op een strategie met één of twee pitstops? Feit is wel dat er sowieso een tijdstraf van vijf seconden uitgevoerd of bijgeteld moest worden.

Sainz naderde tot op minder dan een seconde van Sergio Perez en ging de strijd met de Mexicaan aan, uiteindelijk slaagde Sainz er ook in om Perez te passeren.

Opmerkelijk genoeg kwam Sainz een ronde later binnen voor een tweede pitstop. Met nog tien ronden te gaan moest Sainz opnieuw aan een inhaaljacht beginnen.

Ondertussen kwam het in de chicane tot contact tussen George Russell en Sergio Perez. De stewards oordeelden dat er geen straf opgelegd moest worden.

De strijd tussen Perez en Russell ging tijdens de ronde daarna gewoon verder. Russell zette Sergio bijzonder hard onder druk, een intense strijd om de laatste podiumplaats.

Carlos Sainz haalde ondertussen Lando Norris in de McLaren in voor de zesde plaats …

.. en even later ook Fernando Alonso voor de vijfde plaats.

Met nog enkele ronden te gaan kregen we een virtuele safety car toen Guanyu Zhou zijn Alfa Romeo F1-bolide langs de kant parkeerde.

Bij de herstart na de virtuele safety car profiteerde George Russell optimaal om de derde plaats van Russell af te snoepen.

Max Verstappen behaalde zo een eenvoudige overwinning en nam het cadeau met beide handen aan. Mercedes verraste met een dubbele podiumplaats voor Lewis Hamilton en George Russell, een serieuze opsteker voor het merk met de ster.

Grote winnaar van het raceweekend was echter Max Verstappen die zijn voorsprong in de wk-tussenstand enorm vergroot. Volgend weekend is er met de GP van Hongarije al meteen de volgende race, tevens de laatste race voor de zomerpauze.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print