GP van Monaco: Raceverslag

Mclaren heeft het raceweekend in Monaco perfect afgerond met een dubbel. Alonso won voor Hamilton en Massa. Raikkonen eindigde nog juist in de punten na een inhaalrace vanaf de 16de plaats.

Hamilton probeerde MclarenÂ’s ideale startpositie te behouden en die van Alonso te beschermen bij de start met een zwaai naar rechts om zo een sterke start van Massa te blokkeren. Met succes. Nick Heidfeld kon dankzij de zachte Bridgestones Rosberg en Webber passeren. Raikkonen wist 4 plaatsen te winnen mede doordat Trulli zijn start compleet miste. Speed en Sato konden ook meerdere plaatsen winnen.

Achter de Mclarens konden Massa en Fisichella nog redelijk volgen. Na 15 ronden had Fisico echter al bijna 15 seconden achterstand. Omdat ze bij BMW hadden gekozen voor een 1-stopper kon Heidfeld ondanks zijn zachte banden het koppeloton niet volgen. Hij moest al snel meer dan 30 seconden toegeven op leider Alonso.

Hoewel Monaco veel eist van de mechaniek waren er maar 4 DNFÂ’s tijdens de race. Liuzzi was er de eerste van na amper 1 ronde. Webber kon zijn bolide met transmissieproblemen in de box parkeren na 19 ronden.

In tegenstelling tot normaal verschilde de gekozen strategie enorm tussen de teams. Een meerderheid koos voor 1 stop. De top 4 van het veld pitte echter 2 keer. Hamiltons drang naar een eerste F1-winst is blijkbaar groot. Telkenmale Alonso pitte en hij aan de leiding kwam, pushte hij een paar keer net iets te hard. Tot nu toe konden we hem zelden op een fout betrappen maar net op de plek die het minst vergevingsgezind is beging hij fouten. Gelukkig bleef alles binnen de perken en raakte hij de barrières niet. De 1-stoppers klommen zo stilaan omhoog in het klassement. Zij zouden pas binnenkomen vanaf ronde 44.

Raikkonen had veel last om zich na een goede start een weg naar voren te banen. Lange tijd zat hij vast achter Button en bij de eerste ronde pitstops, als zijn tank leger was, kwam Heidfeld vlak voor hem op de baan en zat de Fin weer geblokkeerd.

Zijn ploegmaat verging het niet veel beter. Bij zijn eerste stop werden zachte banden gemonteerd, maar daarmee kon hij geen weerstand bieden tegen de Mclarens. Op 5 ronden tijd was zijn achterstand op Alonso opgelopen met meer dan 10 seconden en het werd er niet beter op.

Na de laatste reeks pitstops kwam Lewis Hamilton nog hard opzetten en naderhand zat hij vlak achter Alonso. Een inhaalpoging zat er niet in. Raikkonen kon dankzij de late pitstops van de HondaÂ’s nog opschuiven naar de achtste positie.

De laatste twee uitvallers waren de twee Spykers. In ronde 51 ging Sutil aan Casino zwaar tegen barrière. Met nog 8 ronden te gaan moest ook Albers de strijd staken.

Alonso won dus voor Hamilton en Massa. Fisichella werd vierde voor Kubica en Heidfeld. Wurz haalde zijn eerste 2 punten dit jaar. Raikkonen ging aan de haal met het laatste punt. De top 10 werd afgesloten door Scott Speed, die een zeer sterke race reed, en Barrichello.

Klik hier en scoor Sinterklaas-deals met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sint 2023Sint 2023