GP van Nederland: Max Verstappen verovert de pole na spannende strijd met Ferrari

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Op het circuit van Zandvoort heeft Max Verstappen de polepositie voor de GP van Nederland veroverd. In zijn Red Bull F1-bolide was Verstappen amper een handvol duizendsten sneller dan beide Ferrari’s maar het was wel voldoende voor de pole en voor een stevig ‘Hollands feestje’ in de tribunes.

De tribunes op het circuit van Zandvoort zaten vol met Oranje-fans die Max Verstappen luid aanmoedigden toen hij in Q1 de baan op kwam voor zijn eerste snelle rondje in Q1. De Nederlander sloot het eerste kwalificatiegedeelte ook als snelste af. Alles zat echter zeer dicht bij elkaar met de volledige top vijftien binnen de seconde.

Toen Q2 van start ging kregen we al snel een rode vlag omdat een te enthousiaste Nederlandse fan een ‘oranje rookfakkel’ op het circuit had gegooid. Er geldt nochtans een duidelijk verbod op rookfakkels.

Na een korte onderbreking zagen we uiteindelijk Carlos Sainz naar de snelste tijd rijden, op amper 0,010 seconde gevolgd door George Russell in de Mercedes en Max Verstappen die de derde tijd reed maar aan het einde van de sessie gewoon in de pitbox bleef. Het leek de voorbode van een erg spannende strijd om de pole.

Opvallend was dat Max Verstappen in Q3 als allereerste op de baan ging om een snelle ronde te rijden. Uiteraard reed Verstappen de voorlopig snelste tijd maar Charles Leclerc ging in de Ferrari nog een handvol duizendsten sneller. Lewis Hamilton strandde op iets minder dan twee tienden. Voorlopige polepositie dus voor Leclerc maar er volgde nog een ultieme tweede poging in de slotminuten van de kwalificatie.

Daarin kregen we een superspannende strijd tussen beide Ferrari’s en Max Verstappen maar het was uiteindelijk Verstappen die de polepositie veroverde en beide Ferrari-rijders in het zand deed bijten.

Leclerc en Sainz strandden op amper een handvol duizendsten van de tijd van Verstappen. Dolle vreugde in de tribunes waar een stevig feestje werd gevierd.