GP van Oostenrijk: Max Verstappen verovert polepositie voor de sprintrace

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Het was nipt maar Max Verstappen is er tijdens de sprintkwalificatie in geslaagd om de polepositie voor de sprintrace te veroveren. Verstappen was slechts een handvol duizendsten sneller dan Lando Norris in de McLaren F1-bolide maar het volstond wel om morgen de sprintrace van op P1 te mogen aanvatten.

Tijdens het raceweekend in Oostenrijk wordt er een zogenaamd ‘sprintformat’ gehanteerd waardoor er op vrijdag slechts één oefensessie is waarna er al meteen een kwalificatie is voor de sprintrace die op zaterdag plaatsvindt. Tijdens de sprintkwalificatie is er sprake van een ‘minikwalificatie’ waarbij er tijdens ieder kwalificatiegedeelte een derde minder tijd is dan tijdens een normale kwalificatie.

Tijdens SQ1 was het niet meteen druk toen het licht op groen ging. De Red Bull Ring is echter een bijzonder kort circuit waardoor er in principe zelfs tijdens SQ3 eventueel twee snelle rondjes afgewerkt kunnen worden.

In SQ1 zagen we niet echt grote verrassingen. Ondanks een ritje door de grindbak ontsnapte Lewis Hamilton aan een vroegtijdige uitschakeling. Max Verstappen reed de snelste tijd maar hij werd op minder dan een tiende gevolgd door George Russell, Carlos Sainz en Lando Norris.

Ook in SQ2 reed Max Verstappen de snelste tijd, Verstappen duidelijk de grote favoriet voor de polepositie voor de sprintrace. Opvallende uitvaller was Fernando Alonso met slechts een dertiende tijd, vlak achter teamgenoot Lance Stroll in de andere Aston Martin F1-bolide.

Met nog tien wagens in SQ3 zagen we pas na meer dan vijf minuten en met nog slechts minder dan drie minuten op de klok al de wagens tegelijkertijd naar buiten rijden.

Het werd bijzonder nipt voor verschillende wagens maar op Charles Leclerc na konden ze allemaal aan hun snelle ronde beginnen. Leclerc leek aan het einde van de pitlane een probleem met zijn wagen te hebben, kon vervolgens toch wegrijden maar was te laat om aan zijn snelle ronde te beginnen.

Lando Norris leek de grootste uitdager van Max Verstappen te worden maar het was Verstappen die de snelste tijd reed en de polepositie voor de sprintrace veroverde. Lando Norris volgde op slechts een handvol duizendsten van Verstappen, Oscar Piastri vervolledigde in de andere McLaren de top drie. Sergio Perez reed in de andere Red Bull opnieuw een erg teleurstellende kwalificatie met een rondetijd die maar liefst 1,3 seconde trager was dan Verstappen.