GP van Qatar: Max Verstappen voor de derde keer F1-kampioen, Oscar Piastri wint spectaculaire sprintrace

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Tijdens een spectaculaire en incidentrijke sprintrace in Qatar heeft Max Verstappen zich verzekerd van zijn derde wereldtitel in de Formule 1. Oscar Piastri wist de sprintrace te winnen.

Oscar Piastri mocht de sprintrace van op de pole aanvatten terwijl Max Verstappen van op de derde plaats veel kans maakte om zijn derde wereldtitel in de Formule 1 te veroveren. Daarvoor zouden drie wk-punten tijdens de sprintrace volstaan of teamgenoot Sergio Perez moest buiten de top drie finishen. Er moest dan ook al veel gebeuren om ervoor te zorgen dat Verstappen nog geen wereldkampioen zou worden.

Piastri startte goed terwijl Max Verstappen en Lando Norris een minder goede start kenden. Vooral de twee Ferrari’s kenden op de zachte bandencompound een goede start. Liam Lawson belandde tijdens de eerste ronde in de grindbak en daardoor kregen we meteen de safety car op de baan.

De safety car ging al snel opnieuw van de baan en bij de herstart bleef Piastri aanvankelijk aan de leiding van de race maar even later zette George Russell een aanval in en de Brit veroverde in zijn Mercedes de leiding in de sprintrace. Kort daarna ging Logan Sargeant van de baan en in de grindbak en daardoor kregen we opnieuw de safety car op de baan.

Bij de herstart bleef George Russell aan de leiding, voor Oscar Piastri en Carlos Sainz. Charles Leclerc en Max Verstappen vervolledigden de top vijf in de race. Met Sergio Perez op de elfde plaats was Verstappen op weg naar zijn derde wereldtitel in de Formule 1.

Halverwege de race leken de rijders op de zachte bandencompound door hun banden te zitten. Max Verstappen slaagde erin om beide Ferrari’s vlot in te halen en leek zo zelfs nog aanspraak te maken op de overwinning.

Halverwege de race kregen we echter plots opnieuw de safety car op de baan. Esteban Ocon, Nico Hulkenberg en Sergio Perez kwamen in contact met elkaar. Alledrie moesten ze opgeven en dat betekende meteen ook dat Max Verstappen zeker was van zijn derde wereldtitel in de Formule 1.

Oscar Piastri bleef bij de herstart aan de leiding van de race, voor George Russell en Max Verstappen. Een ronde later slaagde Verstappen erin om George Russell te passeren. Met nog vier ronden te gaan had Verstappen een achterstand van bijna tweeënhalf seconde op Oscar Piastri.

Verstappen slaagde er echter niet meer in om Oscar Piastri in te halen en voor het eerst in zijn carrière slaagde de Australiër erin om een ‘F1-race’ te winnen. Max Verstappen finishte op de tweede plaats en verzekerde zich zo ook van zijn derde wereldtitel in de Formule 1. Heel wat vreugde bij Red Bull en Verstappen die in de aanloop naar de race op zondag een stevig feestje bouwden.

Klik hier en scoor Sinterklaas-deals met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sint 2023Sint 2023