GP van Saoedi-Arabië: Max Verstappen wint erg vlot, Oliver Bearman finisht na sterke debuutrace als zevende

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen heeft onbedreigd de GP van Saoedi-Arabië gewonnen, teamgenoot Sergio Perez zorgde er mee voor dat Red Bull voor de tweede keer dit seizoen een 1-2 behaalde. Charles Leclerc vervolledigde het podium terwijl F1-debutant Oliver Bearman in de tweede Ferrari na een sterke race als zevende wist te finishen.

Max Verstappen startte goed van op de pole en bleef aan de leiding van de race. Sergio Perez zetten Charles Leclerc meteen onder druk maar de Monegask bleef uiteindelijk op de tweede plaats.

Oliver Bearman kende tijdens zijn F1-debuut een probleemloze start op de zachte bandencompound, hij kon vervolgens meteen Yuki Tsunoda onder druk beginnen zetten. Een mooi begin van de race voor de 18-jarige Bearman.

In ronde 4 zagen we Sergio Perez met de hulp van DRS voorbij gaan aan Charles Leclerc. Enkele ronden ver in de race en Red Bull reed op de posities één en twee.

Oliver Bearman was in de ronden nadien stevig druk aan het uitoefenen op Yuki Tsunoda. Net op het moment dat de 18-jarige Brit bijna helemaal onder de achtervleugel van Tsunoda zat om even later te kunnen aanvallen ging Lance Stroll die vlak daarvoor reed in de fout. De Canadees crashte stevig nadat hij eerst zijn ophanging links vooraan stuk reed tegen de muur.

We kregen de safety car op de baan en dat zorgde voor een drukte van jewelste in de pitlane. Slechts enkele rijders stopten niet.

Door niet te stoppen kwam Lando Norris in zijn McLaren aan de leiding van de race. Max Verstappen kwam na zijn pitstop op de tweede plaats te liggen.

Bij de herstart bleef Lando Norris aan de leiding van de race maar Max Verstappen bouwde geleidelijk aan de druk op.

Enkele ronden na de safety car slaagde Max Verstappen erin om de leiding in de race te veroveren. Ondertussen onderzochten de stewards een incident tussen Kevin Magnussen en Alex Albon.

Magnussen kreeg een tijdstraf van tien seconden voor de aanrijding met Albon, Sergio Perez kreeg op zijn beurt een tijdstraf van vijf seconden voor een unsafe release tijdens de pitstop.

Oliver Bearman was op zijn beurt bezig aan een sterke eerste F1-race, hij haalde Guanyu Zhou in en reed daardoor mooi in de top tien. Enkele ronden later haalde Bearman ook Nico Hulkenberg in en daarmee reed hij op de negende plaats.

Voor Haas-rijder Kevin Magnussen ging het ondertussen van kwaad naar erger want de Deen kreeg nog een tweede tijdstraf van tien seconden omdat hij in de strijd met Yuki Tsunoda naast de baan ging en daarbij een voordeel verkreeg. Twintig seconden tijdstraf in totaal dus voor Magnussen.

Halverwege de race kregen we ook een mooie strijd te zien tussen Oscar Piastri en Lewis Hamilton. Piastri had enkele ronden nodig maar uiteindelijk slaagde hij er toch in om voorbij te gaan aan Hamilton.

Ook Kevin Magnussen besloot zich nog wat in de kijker te rijden. Ondanks zijn tijdstraf van in totaal twintig seconden verdedigde hij met het mes tussen de tanden terwijl hij aan het strijden was met Tsunoda.

Magnussen probeerde zo een treintje met wagens achter zich te houden, voor zijn eigen positie was het gezien zijn tijdstraf van twintig seconden sowieso een verloren zaak maar op die manier was hij wel teamgenoot Nico Hulkenberg aan het helpen.

Hulkenberg kwam even later eindelijk binnen voor zijn pitstop, Hulkenberg kwam uiteindelijk als elfde terug de baan op. Net niet in de punten dus maar er moest nog een wagen voor hem pitten dus virtueel reed de Duitser dus wel in de punten.

In ronde 37 kwam Lewis Hamilton eindelijk binnen voor zijn eerste en enige pitstop. Hamilton was aan het strijden met Lando Norris en daar besloten ze het voorbeeld van Mercedes even later te volgen.

Ondanks een pitstop die wat traag was omdat er een probleem was met het wiel rechts achteraan bleef Norris toch voor Hamilton op de baan.

Fernando Alonso reed ondertussen op de vijfde plaats maar de tweevoudig F1-kampioen ontsnapte aan een crash en uitvalbeurt toen hij tegen hoge snelheid even de muur toucheerde. Gelukkig voor Alonso bleef het zonder gevolgen.

Tijdens het slot van de race zagen we Lando Norris en Lewis Hamilton stevig strijden voor de achtste plaats in de race. Van die strijd profiteerde Oliver Bearman om zijn zevende plaats in de race veilig te stellen.

De 18-jarige Brit is de jongste F1-piloot ooit bij Ferrari en finisht zo meteen ook in de punten. Ook de F1-fans apprecieerden Bearman zijn prestatie want zij verkozen hem met groot overwicht tot ‘Driver of The Day’.

Max Verstappen won uiteindelijk met sprekend gemak de race, voor Sergio Perez die ondanks een tijdstraf van vijf seconden als tweede geklasseerd werd. Charles Leclerc vervolledigde de top drie. Bij Red Bull vierden ze de dubbeloverwinning maar ook bij Ferrari werd er gevierd en dan vooral omwille van het mooi F1-debuut van Oliver Bearman.