Guenther Steiner brengt een boek uit over het turbulent verlopen F1-seizoen van Haas in 2022

Haas F1 team
Haas F1 team

Guenther Steiner zal in april een boek uitbrengen dat ons een blik achter de schermen moet gunnen van het team van Haas tijdens het bewogen seizoen 2022.

Het boek van Steiner zal de titel “Surviving to drive” heten, een duidelijke knipoog naar de Netflix-reeks over de Formule 1 “Drive to survive” waaraan de teambaas zijn cultstatus te danken heeft. Het boek wordt “compromisloos en meedogenloos eerlijk, verteld in Steiners onnavolgbare stijl”.

Afgelopen seizoen begon al met de nodige moeilijkheden want Haas had met Nikita Mazepin een Russische rijder. Door de crisis in Oekraïne mocht Mazepin zijn biezen pakken maar daarmee verdween ook geldschieter Uralkali, het bedrijf van Mazepin Senior. 

Steiner haalde net voor de start van het seizoen Kevin Magnussen terug naar het team en die wist meteen te overtuigen door een vijfde plaats te scoren tijdens de openingsrace in Bahrein. Tijdens de GP van Brazilië aan het einde van het seizoen veroverde de Deen zijn eerste pole en tevens de eerste pole in de geschiedenis van het team.

De andere rijder van Haas, Mick Schumacher, verging het iets minder. De jonge Duitser woog op het budget van het team door een flink aantal crashes tijdens de eerste helft van het seizoen en dat zorgde er voor dat Steiner op zoek ging naar een vervanger. Na die zoektocht kwam hij terecht bij Nico Hülkenberg, die na drie seizoenen aan de zijlijn in 2023 zijn wederoptreden als vaste rijder in de Formule 1 mag maken.  

“Ik denk niet dat ik een actiever jaar had kunnen kiezen dan dit jaar wat betreft het documenteren van een aantal van de vele dingen die een teambaas moet meemaken in de Formule 1,” zei Steiner.

“Ik heb nooit eerder een dagboek bijgehouden en hoewel ik graag vooruitkijk, was het leuk om dit jaar terug te kijken door dit boek opnieuw te proeflezen en na te denken over de vele hoogte- en dieptepunten die we bij het Haas F1 Team hebben meegemaakt.

“Uiteindelijk vallen de hoogtepunten meer op, van de terugkeer van Kevin Magnussen in Bahrein en Mick Schumacher’s eerste punten op Silverstone, tot de eerste pole position van het team ooit in Brazilië en onze achtste plaats in het constructeurskampioenschap – het was een behoorlijk seizoen.

“Het is het harde werk van iedereen in ons team dat ons heeft teruggebracht in de strijd in de Formule 1 en ik kan iedereen die deel uitmaakt van het Haas F1 Team niet genoeg bedanken voor hun inspanningen en toewijding.

“Ik hoop dat mensen genieten van dit inzicht in ons seizoen 2022 en hopelijk komen ze mee voor de rit in 2023 wanneer we proberen voort te bouwen op de successen van dit jaar.”