Sebastian Vettel: “Mijn jaren bij Ferrari hebben een tol geëist”

Ferrari
Ferrari

In een terugblik op zijn carrière in de Formule 1 sprak Sebastian Vettel zich ook uit over zijn periode bij Ferrari. Die ging gepaard met erg veel druk en Vettel slaagde er niet in om samen met Ferrari kampioen te worden.

“Ik heb veel plezier beleefd,” vertelde Vettel tijdens de ‘Beyond The Grid’ podcast. “Ik denk dat ik een zeer sterke emotionele connectie met Italië, de Italianen en Ferrari als merk heb. Het was dan ook een privilege om voor Ferrari te racen.”

“We hadden geweldige momenten samen, heel veel mooie herinneringen die ik voor altijd zal koesteren en veel vrienden die ik gemaakt heb?”

Tijdens zijn zes seizoenen bij Ferrari slaagde Vettel er echter niet in om zich voor de vijfde keer tot wereldkampioen te kronen.

“Op het vlak van de cijfers en de statistieken ben ik gefaald want het was mijn doel om wereldkampioen te worden en dat is niet gelukt,” aldus Vettel.

“Uiteindelijk waren Lewis en het Mercedes-pakket te sterk voor ons en zijn we er niet in geslaagd om hen te verslaan. Maar naarmate de tijd is verstreken heb ik me er steeds meer mee kunnen verzoenen.”

“Ik weet echter dat we geweldige dingen gedaan hebben. Ik weet echter dat we ook dingen gedaan hebben die niet geweldig waren.”

“Uiteindelijk, zoals ik zei, er was iemand anders die het beter deed dan ons en het verdiende om te winnen. We werden daardoor enkele keren tweede.”

“Ik heb echter geen spijt en er zijn veel dingen die ik geleerd heb. Mocht ik het opnieuw kunnen doen, ik zou niets veranderen.”

Vettel heeft echter, net als veel andere rijders voor en na hem, de druk ervaren die erbij kwam kijken om voor Ferrari te racen en dat heeft naar eigen zeggen zijn tol geëist.

“Er was ook een tol,” aldus Vettel. “Ik heb nooit zoveel extra druk ervaren als toen ik voor Ferrari reed. Ik voelde absoluut die extra druk en ik had ook de verwachting voor mezelf dat ik bij Ferrari succesvol wou zijn, dat ik het wou doen werken,” aldus Vettel.

“Er zijn heel wat redenen waardoor het niet werkte maar uiteindelijk ben ik nog steeds zeer blij en kan ik me vinden in wat we bereikt hebben.”

“Maar wanneer ik terugkijk dan heeft het me wel enige tijd gekost om te herstellen.”

Vettel wordt vervolgens gevraagd of het anders had kunnen verlopen mocht hij minder druk op zichzelf zou gelegd hebben.

“Ik weet het niet, misschien,” antwoordt Vettel. “Ik probeerde toen altijd om mijn uiterste best te doen. Ik denk dat de ervaring me veel geleerd heeft en zelfs wanneer mijn aanpak verkeerd zou zijn en dat ik misschien te hard heb geprobeerd, het heeft me nog steeds wat geleerd.”

“Ik zou die les waarschijnlijk sowieso op een bepaald moeten geleerd hebben, dus nee ik zou niets veranderd hebben.”