Guenther Steiner: “Ervaring Nico Hulkenberg moet het Haas F1 team vooruit helpen, Mick Schumacher reageerde erg volwassen op beslissing”

Haas F1 team
Haas F1 team

Haas F1-teambaas Guenther Steiner heeft meer uitleg gegeven over de beslissing van het Haas F1 team om Mick Schumacher te vervangen door Nico Hulkenberg. Volgens Steiner hoopt het Haas F1 team dat de ervaring van Nico Hulkenberg het team vooruit zal brengen.

“Nico heeft bij drie of vier teams gereden, hij heeft dus heel wat ervaring,” aldus Steiner. “Het vergt tijd om ervaring op te doen, momenteel hebben we echter geen tijd om vooruitgang te boeken. We willen ons niet bevinden waar we ons momenteel bevinden, we willen beter zijn.”

Volgens Steiner wil het Haas F1 team na een puntloos seizoen in 2021, en momenteel een achtste plaats bij de constructeurs dit seizoen, volgend jaar een belangrijke extra stap vooruit zetten. De ervaring van Hulkenberg moet daarbij helpen.

“We hebben de ervaring nodig om het team vooruit te brengen,” vertelt Steiner. “Ik wil niet zeggen dat Mick niet klaar is voor de toekomst, het team moet ook veel beter worden om in de toekomst beter te presteren.”

“Ik geeft Mick de schuld niet van waar we ons bevinden. In 2018 boekten we tijdens onze eerste jaren mooie vooruitgang en in 2019 stagneerden we om vervolgens in 2020 achteruit te gaan. We moeten opnieuw vooruit gaan en dat lukt het beste met ervaren mensen en rijders die dit al eerder hebben gedaan, die ervaring in het team brengen die ze bij andere teams hebben opgedaan.”

Volgens Steiner hebben de crashes die Mick Schumacher doorheen het seizoen maakte, en waarvoor hij ook van buitenaf felle kritiek kreeg, niet de beslissende factor om Mick Schumacher aan de kant te schuiven.

“Het is niet goed, maar je kan niet zeggen ‘oh, hij is gecrasht’. Uiteraard was dat niet goed, ik ga dat ook niet goedpraten, maar je kan je ook afvragen hoeveel invloed zijn goede resultaten hadden.”

“Het is een balans die je moet zien te vinden Het ene is uiteraard goed, met Oostenrijk en Silverstone zette hij zeer goede resultaten neer. Er waren echter ook de slechte aspecten, de crashes. Het is een mix van beide. Maar het was niet één specifieke gebeurtenis die deze beslissing heeft uitgelokt. Het is een combinatie. Het belangrijkste daarin is de vooruitgang die we als team willen boeken.”

Steiner informeerde naar eigen zeggen Mick Schumacher tijdens een face-to-face gesprek over de beslissing om hem te vervangen door Nico Hulkenberg.

“Ik bedankte hem voor wat hij voor het team gedaan heeft, want hij was bij het team tijdens een erg moeilijke periode, het was niet alleen rozengeur en maneschijn,” aldus Steiner. “Maar hij nam het erg volwassen op.”

“Zoiets is altijd een emotioneel moment, maar hij apprecieerde het dat we hem een kans gegeven hebben. Het is nooit mooi om dit te doen, het is nooit leuk om te doen. Maar ik wilde persoonlijk met hem praten over wat er zou gebeuren en dat gebeurde gisteren.”