Haas F1 team reageert op claims van voormalig titelsponsor Uralkali: “We hadden misschien beter moeten weten toen we met Russen in zee gingen”

Haas F1 team
Haas F1 team

Het Haas F1-team heeft een krachtig weerwoord gegeven op de claims van voormalig titelsponsor Uralkali in de nasleep van een arbitrage uitspraak in Zwitserland vorige week.

Uralkali werd titelsponsor van het Haas F1-team voorafgaand aan het F1-seizoen 2021. Dit werd vooral gerealiseerd omdat het Haas F1-team een Russische rijder in dienst nam, namelijk Nikita Mazepin, geen al te groot talent maar met Uralkali bracht hij wel veel sponsorgeld mee, iets dat een team als Haas altijd goed kan gebruiken.

Een jaar later beëindigde het team het contract tussen Uralkali na de Russische invasie in Oekraïne, en beëindigde het de deal met de toenmalige rijder Nikita Mazepin. Als je een mens bent met een geweten begrijp je dat dat de enige juiste oplossing was op dat moment.

Het bedrijf Uralkali werd geleid door Dmitry Mazepin, een Russische oligarch die nauwe banden heeft met president Vladimir Poetin. Uralkali eiste dat Haas het vooraf betaalde sponsorgeld van 13 miljoen dollar zou terugbetalen. Als reactie daarop eiste Haas 8,6 miljoen dollar aan schadevergoeding, daarbij verwijzend naar de reputatieschade in deze hele saga.

Na een langdurige strijd werd afgelopen week door een Zwitsers Arbitragecentrum beslist dat het Haas F1-team de gelden van de sponsoring wel moet terugbetalen maar alleen het deel van de sponsorvergoeding dat toe te rekenen was aan de tijd nadat het contract rechtsgeldig was beëindigd. Een schadevergoeding of dergelijke werd er niet uitgesproken.

Haas reageerde tegenover ‘RacingNews365’ als volgt: “Het arbitragepanel oordeelde dat Haas gerechtvaardigde reden had om zijn sponsorcontract met Uralkali te beëindigen, en ontkende de claims van Uralkali wegens contractbreuk.”

Haas beëindigde haar overeenkomst met Uralkali op 4 maart 2022, kort nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen. Het arbitragepanel oordeelde dat Uralkali niet kon verwachten dat de overeenkomst onder dergelijke omstandigheden zou kunnen verdergezet worden.

Het terugbetalen van dat geld kan wel eens moeilijk worden. Als Amerikaans bedrijf zijn financiële transacties met in Rusland gevestigde organisaties niet toegestaan.

Geschreven door Vincent Bogaerts