Hamilton: “De F1 is een miljardairssclubje, er is nood aan diversiteit”

Daimler Media
Daimler Media

Lewis Hamilton vindt dat de Formule 1 diverser en toegankelijker moet worden en niet het miljardairsclubje mag blijven dat het nu is.

Het verhaal van Lewis Hamilton kent iedereen ondertussen wel. Hij groeide op in een sociale wijk in het Britse Stevenage en schopte het ondertussen tot zevenvoudig wereldkampioen, zonder rijke vader. Het kostte vader Anthony bloed, zweet en tranen om de racecarrière van zoonlief Lewis te bekostigen, daarvoor moest hij verschillende jobs combineren.

Het zou zo maar een scenario kunnen zijn voor een Hollywoodfilm maar het verhaal van Hamilton is eerder de uitzondering op de regel. Zonder financiële steun is het aartsmoeilijk om het tot de hoogste regionen in de autosport te schoppen en zogenaamde ‘pay drivers’ zijn van alle tijden.

Los van het feit of ze al dan niet het niveau hebben om in de F1 te zijn zitten de vaders van bijvoorbeeld Lance Stroll, Nicholas Latifi en Nikita Mazepin er op zijn zachtst gezegd warmpjes bij.

De wereldkampioen vindt dan ook dat er werk gemaakt moet worden van een diverser startveld want nu heeft de F1 volgens Hamilton meer weg van een miljardairsclubje.

“We leven in een tijd waarin deze sport een miljardairsclubje is geworden”, zei Hamilton in een interview met de Spaanse publicatie AS.

“Als ik opnieuw zou beginnen vanuit een arbeidersgezin, zou het onmogelijk zijn voor mij om hier vandaag te zijn, omdat de andere jongens veel meer geld zouden hebben.”

“We moeten eraan werken om dat te veranderen en dit een toegankelijke sport te maken, zowel voor de rijken als voor mensen met een bescheidener afkomst.”

Vorig jaar richtte Hamilton daarom de “Hamilton Commission” op die ervoor moet zorgen dat er meer zwarte mensen in de Britse motorsport komen.

“Mijn vader, mijn broer en ik waren altijd de enige gekleurde mensen, het was gewoon normaal voor ons,” zei Hamilton. “Maar we waren ons er wel altijd van bewust.”

“Het werd normaal voor ons, maar in het begin was het heel duidelijk voor ons dat we niet altijd welkom waren.”

“Daarom heb ik deze commissie, die laat zien met welke uitdagingen en barrières vooral zwarte mensen te maken hebben, die blanke mensen misschien niet hebben. Het gaat er niet om te verdelen, het gaat erom mensen samen te brengen, het gaat erom mensen verantwoordelijk te houden.”

“Ikzelf heb er geen moeite mee om te praten met mijn baas, met Mercedes of met andere partners. Die ongemakkelijke gesprekken moeten gevoerd worden.”

“Het is niets om je voor te schamen. Wat kunnen we samen doen om het diverser te maken? Alle bedrijven moeten meer een afspiegeling zijn van de wereld om ons heen.”

“Wereldkampioen worden gaat niets veranderen. Ik weet wie ik ben en waartoe ik in staat ben, waar ik vandaan kom en wat we hebben bereikt.”

“Waar ik trots op zou zijn, is dat het team vorig jaar maar drie procent diversiteit had. Als we aan het eind van dit jaar vijf procent of iets meer hebben, en in de komende jaren in de tientallen zitten, dan is dat voor mij geweldig.”

“Dus dat is waar ik het meest gepassioneerd over ben.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print