Hamilton: “De problemen met de W13 waren net een spook dat bleef terugkomen”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Volgens Lewis Hamilton waren de aerodynamische problemen met zijn Mercedes in de eerste helft van het seizoen net een spook dat steeds bleef terugkeren.

Vooral tijdens de eerste helft van het F1-seizoen 2022 holde Mercedes achter de feiten aan, de W13 bleek een bolide te zijn die zich niet zonder slag of stoot liet temmen. Het team werkte hard om alle problemen te verhelpen maar dat ging gepaard met veel ups en downs en de ene race bleek de andere niet. 

Maar tegen het einde van het seizoen werd het harde werk van de engineers toch beloond en kon de formatie uit Brackley in 2022 toch de GP van Brazilië op haar naam schrijven.

“Ik heb altijd geweten dat we het konden,” aldus Lewis Hamilton op de website van Mercedes. “Ik heb nooit getwijfeld dat het ons uiteindelijk zou lukken maar het ging gepaard met vallen en opstaan, en dit jaar met veel mislukkingen.”

“Soms brachten we updates mee en werkten ze niet en soms brachten we andere dingen mee die ook niet werkten.”

“Ik probeerde zoveel dingen en ben zoveel keer mislukt maar daardoor leer je en en groei je.”

“Daar draaide het om dit jaar. Het ging over mislukken, ego’s aan de kant zetten, onze relaties versterken en onze communicatie versterken. Vanuit dat standpunt is het echt versterkend geweest.”

Hamilton kan niet echt zeggen wat het keerpunt was, de zevenvoudige wereldkampioen liet weten dat de vooruitgang zich liet zien in verschillende stappen.

“De eerste grote stap was Barcelona, dat was het eerste teken aan de wand dat er meer potentieel in de auto zat,” aldus Hamilton.

“Achteraf bekeken was dat een beetje vals positief te zijn want de races nadien waren erg moeilijk. Het leek wel alsof er een spook in de auto zat dat telkens terugkeerde.”

“Maar dan was er Frankrijk, dat was een goede stap met ons eerste dubbel podium van het seizoen. Dan was er ook Austin, waar de updates die we mee hadden goed werkten.”

Teambaas Toto Wolff liet eerder al weten dat je eerst moet falen om te slagen en dat gevoel houdt ook Hamilton aan het seizoen over. 

“Als je terugkijkt op de hele geschiedenis van het team, was het hier al heel lang, voordat Toto en ik erbij kwamen, en ze hadden een paar heel moeilijke jaren,” zei de Brit.

“Sommige mensen werken hier al meer dan twintig jaar en hebben het echt zwaar te verduren gehad. Ik zou zeggen dat voor ons huidige team, in termen van de laatste tien jaar, dit het moeilijkste jaar is geweest voor iedereen, samen met het meest versterkende.”

“Er is zoveel weerstand geweest, zoveel waar we tegenop zijn gelopen, en ik ben dankbaar dat dat gelukt is.”

“Er werken hier veel mensen, samen met veel nieuwe mensen in het team, en ook voor hen is deze ervaring goed geweest.

“Als we winnen, is er nu een andere dankbaarheid omdat het eerder zo vaak gebeurde.”