Helmut Marko: “De eerste titel met Sebastian Vettel was helemaal anders dan nu”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

In 2010 schonk Sebastian Vettel Red Bull Racing haar eerste wereldtitel na een seizoen dat tot de laatste race spannend bleef. Verder dan tot daar gaat de vergelijking volgens Dr. Helmut Marko echter niet.

Ze zijn er in Milton Keynes al sinds 2013 op een nieuwe titel aan het wachten. Toen behaalde Sebastian Vettel zijn vierde opeenvolgende wereldtitel voor Red Bull maar nu zijn ze met Max Verstappen weer echt op titelkoers. 

Het belooft wel nog spannend te worden want met twaalf punten voorsprong en nog vijf races op het programma is het alles behalve tijd om op de lauweren te gaan rusten.

Ook in 2010, toen Vettel voor het eerst wereldkampioen werd met Red Bull, duurde het tot de laatste race in Abu Dhabi vooraleer ze bij Red Bull zeker waren van de titel. Maar volgens Dr. Helmut Marko zijn er voor de rest weinig parallellen tussen de twee seizoenen, dat vertelt hij in een gesprek met het Duitse ‘Auto, Motor und Sport.’ 

“Dat was een heel andere situatie. Op dat moment waren er in totaal vier rijders in de strijd om het kampioenschap. Naast onze rijders, waren er Alonso en Hamilton,” aldus Marko. “Deze keer is het een duel op het allerhoogste niveau tussen Hamilton en Verstappen.” 

Ook de situatie binnen het eigen team was volgens de Oostenrijker anders. Destijds mengde Mark Webber zich als teamgenoot van Sebastian Vettel mee in de titelstrijd, veel meer dan Sergio Perez dit jaar doet door bepaalde omstandigheden.

“Ik denk dat de intensiteit anders is. Verstappen is het grootste deel van het seizoen de ‘lone wolf’, omdat Perez een beetje moeilijkheden gekend heeft in de kwalificatie. Vergelijkbaar met wat Hamilton doormaakte in Austin.”