Helmut Marko onthult ernstige schade aan F1-bolide Max Verstappen: “Ongelooflijk dat hij zich op P4 kwalificeert!’

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko is het ongelooflijk dat Max Verstappen ondanks ernstige schade aan zijn F1-bolide toch nog de vierde tijd wist te rijden.

Het was tijdens Q1 dat Max Verstappen in wisselvallige omstandigheden in Copse corner naast de baan en door de grindbak ging. Het was dezelfde bocht als waar teamgenoot Sergio Perez eerder in Q1 ook in de grindbak was beland en waar Verstappen in 2021 nog een horrorcrash meemaakte.

Door zijn schuiver door de grindbak raakte de wagen van Max Verstappen, en dan in het bijzonder de vloer, ernstig beschadigd. Bij Red Bull probeerden ze nog wel wat schade te herstellen en uiteindelijk slaagde Verstappen erin om door te stoten naar Q3 en daarin de vierde tijd te rijden.

“Ik ben door het dolle heen,” aldus Helmut Marko tegenover ‘Sky Duitsland’. “Max ging van de baan in bocht 9 en liep ernstige schade op die zo’n 100 punten downforce betekende.”

“De mecaniciens deden wat mogelijk was in de korte tijd die er was, het was wat herstellingswerk.”

“Verder deden we wat aanpassingen aan de vleugels zodat we de schade enigszins konden beperken tot 20 procent tegen het laatste deel van de kwalificatie. De vierde plaats is sensationeel.”

Een bron van bezorgdheid was dat Red Bull in Silverstone net een nieuwe vloer geïntroduceerd had en dat deze ernstig beschadigd raakte. Mochten ze bij Verstappen een andere specificatie vloer moeten monteren dan zou een start uit de pitlane verplicht worden. Het wordt nu dus zien wat er mogelijk is tegen de race.

Volgens Helmut Marko was de polepositie ook zonder de schade aan de vloer onhaalbaar.

“De wagen is toxisch,” aldus Helmut Marko. “De wagen reageert niet altijd op dezelfde manier.”

“De wind speelde ook een rol, we zitten duidelijk op de limiet. Ik denk niet dat de polepositie mogelijk was, misschien wel een tweede plaats.”