Helmut Marko: “Problemen die Verstappen met Red Bull F1-bolide heeft zijn alarmerend”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Red Bull en Max Verstappen kenden tot dusver geen al te best begin van het raceweekend in Imola. Verstappen reed tijdens de tweede oefensessie slechts de zevende tijd terwijl Perez zelfs nog een plaats slechter deed. Volgens Dr. Helmut Marko zijn de problemen die Max Verstappen ervaart alarmerend.

Na de nederlaag in Miami maakten ze bij Red Bull hard werk van enkele nieuwe updates voor de RB20. Uit de oefensessies van gisteren blijkt niet meteen een grote verbetering van de performance, eerder zelfs een achteruitgang. Max Verstappen liet over de boordradio meermaals zijn ongenoegen blijken en volgens Dr. Helmut Marko is dat zeker geen goed teken.

“Relatief gezien zijn we tijdens de tweede oefensessie verder verwijderd dan tijdens de eerste oefensessie,” reageerde Helmut Marko tegenover het Duitse ‘Motorsport-Magazin’. “Met andere woorden, de wijzigingen aan de afstelling bleken niet de juiste te zijn.”

“De banden en de afstelling van de wagen gaan hand in hand, het was inderdaad slechter tijdens de eerste oefensessie. Maar nu met lange runs zijn we niet competitief. We bevinden ons in een positie waarin we ons normaal niet bevinden.”

“Het zou een probleem kunnen zijn met de upgrades en individuele onderdelen die niet samenwerken.”

“Max kan de achterkant van de wagen niet controleren. En als Verstappen dat niet kan dan betekent dat meestal dat er iets scheelt. Tijdens de tweede oefensessie gleed de wagen volledig uit het venster.”

Helmut Marko maakt zich vooral zorgen over de racesnelheid van Red Bull, de kwalificatie zou al bij al nog meevallen.

“Het verschil tijdens de kwalificatie zou op basis van de simulaties niet zo groot zijn als nu,” aldus Marko. “De racesnelheid is wel alarmerend. We zien McLaren momenteel als onze sterkste tegenstander. Piastri had geen bandendegradatie. Hij reed constante rondetijden. Norris zijn rondetijden verbeterden relatief laat.”