Helmut Marko: “Red Bull heeft een probleem, resultaten in de simulator komen niet overeen met de werkelijkheid”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

De GP van Monaco is een raceweekend om snel te vergeten voor Red Bull, voor het derde weekend op rij heeft Red Bull het moeilijk en afgelopen weekend resulteerde dat in een podium zonder Red Bull-rijder.

Dr. Helmut Marko legt tegenover ‘Speedweek’ uit waar het schoentje wringt maar hij begint met Charles Leclerc te feliciteren met de overwinning in zijn thuisrace. “Leclerc was een klasse apart in het prinsdom. De Ferrari zweefde letterlijk over de kerbs bij het zwembad, dus hij was buiten bereik,” aldus Marko.

“We hadden meer moeite om over de kerbs te rijden”, vervolgde Marko. “Dat was relatief goed afgesteld voor de kwalificatie en we konden ervan uitgaan dat Max op de eerste rij zou staan. Maar als je een auto hebt die zo nerveus is kan zelfs een rijder als Max een fout maken.”

Verstappen moest proberen te compenseren in de eerste sector van het circuit, de enige sector waar Verstappen de bovenhand had op Ferrari.

“Hij deed er alles aan om zijn tijd in de eerste sector te maximaliseren en hij deed er alles aan om het tijdverlies in de andere sectoren te minimaliseren,” legde Marko uit.

Volgens Marko begonnen de problemen reeds in de simulator. De resultaten uit de simulator kwamen niet overeen met de werkelijkheid.

“Monaco was niet het eerste circuit waar we dit probleem hadden. Het was voor het eerst relatief serieus aanwezig in Singapore. Daar gaf de simulator iets aan dat niet overeenkwam met de werkelijkheid. Dat is het eerste probleem dat we gaan aanpakken,” vervolgde hij.

“We zijn optimistisch dat we ten minste één keer kunnen achterhalen waarom de simulator zulke gegevens produceert die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Maar Montreal kan ook een moeilijk weekend voor ons worden,” waarschuwt Marko.