Helmut Marko waarschuwt Red Bull dat ze niet op Max Verstappen kunnen blijven vertrouwen

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Na de demonstratie van vorig jaar voorspelde bijna iedereen een soortgelijk scenario voor Verstappen en Red Bull in 2024, maar het is ondertussen gebleken dat dat niet helemaal het geval is.

Van de dominantie van Verstappen en Red Bull is in 2024 niet echt veel meer te merken. De Nederlander moet dit seizoen geregeld zijn meerdere erkennen in de concurrentie tijdens de kwalificaties en hij moest al drie keer de overwinning aan iemand anders laten.

Hij telt nog wel 69 punten meer dan zijn eerste achtervolger in de tussenstand voor het wereldkampioenschap, Lando Norris, maar een jaar geleden had hij al 99 punten voorsprong op Sergio Perez. 

Helmut Marko is bang dat het uitzonderlijke talent van Verstappen een aantal tekortkomingen van de Red Bull-bolide maskeert.

“Max kan niet een heel seizoen op de limiet rijden,” vertelde Marko aan het Oostenrijkse tijdschrift OE24 in de aanloop naar Red Bulls thuisrace op de Red Bull Ring in Oostenrijk dit weekend.

“Max wint omdat hij zo zelfverzekerd is, niet omdat de auto zo goed is,” zei hij, wijzend op de winnende acties die hij afgelopen weekend maakte op Norris en Russell in Spanje.

“De inhaalmanoeuvre waarmee hij de leiding nam, was zelfs voor hem buitengewoon,” verklaarde Marko, die het vergeleek met de voortdurende strijd van Perez die naar de vijfde plaats in het kampioenschap is gezakt achter het Ferrari-duo Leclerc en Sainz.

“Checo begon veel verder naar achteren,” erkende Marko, verwijzend naar Perez die een gridstraf overhield uit Montreal. “Maar het is waar, nu alles zo dicht bij elkaar ligt kun je je geen zwakke punten veroorloven.”

Naast de strijd die er al was met Ferrari en McLaren lijkt nu ook Mercedes zich in de debatten te gaan mengen. Marko denkt echter dat de terugkeer van hun oude vijand in hun voordeel kan spelen dit seizoen.

“Als Mercedes er nu staat, pakt dat goed uit voor ons en onze berekeningen van het wereldkampioenschap,” zei hij, nadat Lewis Hamilton met Russell als vierde op het podium eindigde en de twee Ferrari-coureurs naar de vijfde en zesde plaats duwde.

Dat betekende dat Leclerc twee punten minder telt dan Lando Norris maar dat het Mercedes-duo te veel achterstand heeft om mee te doen voor de titel. Red Bull heeft meer dan twee keer zoveel punten als Mercedes en heeft na Spanje een voorsprong van 60 punten op Ferrari.