“Het is verkeerd van Toto Wolff en Lewis Hamilton om het record van Max Verstappen te minimaliseren”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen domineert het F1-seizoen 2023. In Monza won hij zijn tiende race op rij en dat is een record, maar zowel Mercedes-teambaas Toto Wolff als Lewis Hamilton waren daar niet van onder de indruk.

Aan het begin van het raceweekend in Monza verklaarde Hamilton nog dat Verstappen nooit zo’n sterke teamgenoot heeft gehad als hij in zijn tijd. Toto Wolff liet dan weer weten dat records alleen maar goed zijn voor Wikipedia en dat niemand daar in geïnteresseerd is.  

Martin Brundle, tegenwoordig aan de slag als analist bij ‘Sky’, is het daar niet mee eens.

“Dat Max Verstappen tien races op rij won en Red Bull tot nu toe alle vijftien races dit seizoen heeft gewonnen, is echt iets om te bewonderen”, schreef de ex-F1-coureur na de Grand Prix van Italië in zijn column voor ‘Sky Sports.’

“Wat een prestatie om dat niveau van prestaties en betrouwbaarheid foutloos vol te houden op veel verschillende circuits en in verschillende weersomstandigheden, tegen een machtige tegenstand.”

“Gefeliciteerd aan iedereen!”

“Als een tennisser, voetbal- of rugbyteam bijvoorbeeld zo compleet en dominant zou zijn, zouden ze terecht wereldwijd geprezen worden op het hoogste niveau, net als dit duo,” aldus Brundle. “Sport kan en moet tribalistisch zijn, maar je moet zeker ook een niveau van uitmuntendheid in anderen waarderen.”

“Ik was dan ook een beetje verbaasd en teleurgesteld dat Lewis Hamilton en Toto Wolff deze prestatie tijdens het weekend bagatelliseerden, omdat ze terecht de eer en waardering kregen die hen toekwamen tijdens hun jaren van totale dominantie van 2014 tot 2020.”

Hoewel hij de houding van Mercedes als slechte verliezer niet goedkeurt vindt Brundle ook dat bijvoorbeeld het overschrijden van het budgetplafond geen goed heeft gedaan aan de reputatie van Red Bull.

“Tegelijkertijd zullen Max en Red Bull ongetwijfeld nadenken over een paar acties en woorden uit het verleden die hun huidige waardering in sommige kringen hebben doen verwateren,” zei Brundle. “Maar dat is allemaal te verwachten als je zoveel intens concurrerende mensen in dezelfde ruimte zet.”