“Het lijkt dat Mercedes met een trucje de startlichten te snel af wil zijn”

Mercedes probeert al jarenlang alles uit de kast te halen en dingen te omzeilen. Volgens de Nederlander Robert Doornbos moeten we daar ook de verklaring zoeken voor de mislukte start van Valtteri Bottas.


Bottas kende tijdens de start van de GP van Hongarije een hapering. De Fin leek te willen vertrekken, hield vervolgens in, om uiteindelijk wanneer de lichten een fractie later doofden alsnog vol op het gas te gaan.

De kleine hapering van Bottas was opmerkelijk want het leek alsof de Fin anticipeerde op het uitgaan van de lichten terwijl deze nog niet uit waren. Robert Doornbos heeft er alvast een opmerkelijke verklaring voor.

Volgens hem heeft Mercedes net als bij het DAS-systeem een systeem ontwikkeld waarbij het twee tienden van een seconde, de menselijk reactiesnelhei, probeert te omzeilen. Mercedes zou daarmee de twee tienden tolerantie die de FIA hanteert om te bepalen of er sprake is van een valse start in haar voordeel willen gebruiken.

“Je start wordt gemeten door verschillende sensoren. Het startschot wordt gegeven door de lichten die uitgaan. Daarop zit echter een marge van twee tienden,” aldus Doornbos in ‘Crashen in de Keuken’.

“Mocht je een valse start maken dan moet dat meer dan twee tienden zijn anders wordt dat niet opgemerkt (door het systeem) en telt het niet als een valse start. Het lijkt er nu op dat Mercedes iets aan het proberen is en of ze daarop kunnen anticiperen.”

De insinuaties worden bovendien gevoed door slowmotion-beelden van Valtteri Bottas in zijn F1-bolide. Daarop zien we drie rode lichtjes branden op het stuur van Bottas. Die drie lichtjes branden terwijl er vier startlichten branden boven de startgrid.

Opmerkelijk is dat Bottas niet naar de startlichten lijkt te kijken maar wel naar zijn stuur. Van zodra de lichtjes op zijn stuur uitgaan vertrekt Bottas maar hij ziet net op tijd dat de startlichten nog niet gedoofd zijn en houdt in om nadien opnieuw te vertrekken.

Het resultaat is een verprutste start, iets dat ook Bottas zelf heeft toegegeven. In een verklaring na afloop van de race liet Bottas weten dat hij reageerde op iets dat op zijn stuur gebeurde.

a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Steun F1journaal.be en profiteer nog snel van de SOLDEN via onderstaande banner Sale / Solden juli 2021Sale / Solden juli 2021

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print