“Het wordt tijd dat rijders bestraft worden wanneer ze een rode vlag veroorzaken”

F1 - Twitter
F1 - Twitter

Als we Carlos Sainz mogen geloven zijn alle rijders het eens dat iemand die een gele of rode vlag veroorzaakt tijdens de kwalificaties bestraft moet kunnen worden.

Het is niet de eerste keer dat dit onderwerp op tafel komt maar de hetze rond het negeren van teamorders door Max Verstappen, en de eventuele oorzaak daarvan, heeft het nieuw leven ingeblazen.

Het gerucht doet de ronde dat Max Verstappen zijn teamgenoot Sergio Perez in Brazilië niet voorbij wou laten gaan omdat hij de Mexicaan ervan verdenkt tijdens de kwalificaties voor de GP van Monaco opzettelijk gecrasht te zijn zodat Verstappen hem de pole niet meer zou kunnen afsnoepen. Ook Carlos Sainz ondervond nadeel van de al dan niet opzettelijke crash van Perez in Monaco en reageerde op het onderwerp bij ‘Motorsport’.

“Zonder te oordelen of het nu opzettelijk was of niet denk ik dat het de realiteit is nu dat alle rijders een soort van regel willen dat als je een gele of rode vlag veroorzaakt, of het nu opzettelijk is of niet, er iets gedaan kan worden tegen de rijder. Of het nu bewust is of niet, je benadeelt de anderen.”

“Je zou er een straf voor moeten krijgen. Als dat niet het geval is gaan we er allemaal beginnen mee te spelen. Ik heb tijdens de laatste jaren gezien dat er meer mee gespeeld wordt dan wat je in de media ziet.”

Sainz laat weten dat de andere rijders gewoonlijk zien of het al dan niet bewust was. 

“Ik denk dat alle 20 rijders, als we dit soort incidenten analyseren, meteen weten wie het ook expres heeft gedaan of niet, want we zijn niet dom”, aldus Sainz.

“Maar ik ga geen commentaar geven, het is een incident uit het verleden. Ik ga alleen zeggen dat als er een regel zou zijn, het niet eens door je hoofd zou gaan.”

“Ik denk dat het Q3 goed zou doen, omdat het betekent dat er in Q3 veel te winnen is, maar ook iets te verliezen.”

“Dus je moet een echt goede ronde neerzetten zonder fouten als je een positie wilt pakken.”

De Spanjaard laat ook weten dat hij zeker is dat hij voor de meerderheid van zijn collega’s spreekt als hij zegt dat er volgend seizoen een regel moet gemaakt worden.

“Ik denk dat het nog besproken moet worden. Ik denk dat we het een paar keer ter sprake hebben gebracht, maar het is nooit tot iets gekomen. Maar ik denk dat het voor volgend jaar moet gebeuren,” zei hij.

“Maar ik denk dat ofwel ronden worden geschrapt, ofwel drie of vijf plaatsen straf als je een gele vlag of een rode vlag veroorzaakt in de kwalificatie.”

“En het dwingt ons als rijder ook om ons te gedragen en ons in te zetten voor de ronde, maar ook met een niveau van misschien een half procent op tafel te laten liggen.”