“Ik had meer loyaliteit van Oscar Piastri verwacht, we investeerden miljoenen in hem”

Alpine F1 team
Alpine F1 team

Alpine-teambaas Otmar Szafnauer is niet te spreken over wat Oscar Piastri na de aankondiging van Alpine dat hij volgend jaar voor hen zou racen heeft gedaan. Szafnauer had meer loyaliteit van de Australiër verwacht.

Kort samengevat liet Alpine vorige week weten dat het Oscar Piastri als vervanger van Fernando Alonso had aangeduid en dat Piastri in 2023 samen met Esteban Ocon het rijdersduo zou vormen. Opvallend genoeg ontbraken in het persbericht echter quotes van Piastri, wat normaal gebruikelijk is wanneer een rijder bevestigd wordt.

Even later werd duidelijk waarom, Piastri ontkende dat hij in 2023 voor Alpine zou racen, de Australiër lijkt op weg naar het McLaren F1 team om daar Daniel Ricciardo te vervangen. Otmar Szafnauer had echter meer loyaliteit van Oscar Piastri verwacht en meent dat Alpine het team is waarvoor Piastri eigenlijk hoort te rijden.

“We hebben een contract met Piastri, een contract dat hij in november heeft getekend, we hebben met onze advocaten gesproken en ze hebben ons verteld dat het een bindend contract is. Een onderdeel van dat contract laat ons toe om Oscar in 2023 in één van onze twee wagens te plaatsen, wat de reden is waarom we met het persbericht kwamen,” aldus Szafnauer tegenover het Spaanse ‘El Confidencial’.

“Er is ook een optie voor 2024 en de mogelijkheid om hem als rijder uit te lenen aan een ander team. We wilden dat Fernando nog een jaar voor ons zou racen en Oscar uitlenen in 2023.”

“Ik heb altijd tijdens al mijn persconferenties gezegd dat Piastri in 2023 in de Formule 1 zou racen en dat is omdat we wisten dat het in onze wagen zou zijn of in een andere wagen wanneer we hem uitleenden, dit afhankelijk van het feit of Alonso zou blijven.”

“Maar Alonso, om welke reden dan ook, en ik denk dat ik de redenen ken, al moet je het hem vragen, gaat naar Aston Martin. Daarom besloten we om de overeenkomst met Piastri te finaliseren. In plaats van hem weg te geven besloten we om hem in onze eigen wagen te plaatsen, zoals ook in ons statement werd gezegd.”

Waarom Piastri dan toch voor een ander team kiest begrijpt Otmar Szafnauer niet, vooral gezien de begeleiding en steun die hij van Alpine heeft gekregen.

“Ik denk dat het een vraag voor Piastri is, ik begrijp het ook niet,” aldus de Alpine-teambaas. “In ons plan van 100 races waaraan we allemaal hard werken is er denk ik ook ruimte voor Piastri. We hebben hem gesteund.”

“Er hoort een loyaliteit te zijn gezien we letterlijk miljoenen en miljoenen euro’s geïnvesteerd hebben om hem voor te bereiden. Ik begrijp het dan ook niet, je moet het hem vragen.”

“Ik verwachtte meer loyaliteit van Piastri. Hij hoort bij het team te blijven dat jarenlang voor hem gezorgd heeft, dat hem naar het wereldkampioenschap gebracht heeft en hem vooral ook het voorbije jaar in een F1-bolide geplaatst heeft zodat hij klaar zou zijn, zodat hij de circuits kent.”

“Ik verwachtte meer loyaliteit van Oscar dan wat hij nu toont. Ik begon in 1989 in de Formule 1 en heb nooit iets zoals dit gezien. Het draait hem daarbij niet alleen rond de Formule 1 maar rond de integriteit als mens.”

“Zoiets kan gebeuren in ijshockey of voetbal, het maakt niet uit. Maar zoiets doe je niet. Hij tekende een stuk papier, een document, terwijl hij zegt dat hij iets anders doet.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print