“Ik vrees dat het met Alpine dezelfde richting uitgaat als met Toyota”

Alpine F1 team
Alpine F1 team

Volgens Sky Sports F1-analist Karun Chandhok kunnen de recente wijzigingen en problemen bij het Alpine F1 team ertoe leiden dat de F1-renstal mogelijk hetzelfde lot wacht als Toyota destijds in de Formule 1.

Het Alpine F1 team had torenhoge ambities maar die kan het al geruime tijd in de verste verte niet inlossen. Alpine is dit seizoen afgegleden naar de zesde plaats in het constructeurskampioenschap. Het heeft Renault CEO Luca de Meo doen ingrijpen bij het management van Alpine. Eerst werd Alpine CEO Laurent Rossi aan de kant geschoven en tijdens het raceweekend in België werden ook teambaas Otmar Szafnauer en sportief directeur Alan Permane aan de kant geschoven.

Voormalig F1-piloot Karun Chandhok verwacht echter niet dat de ingrepen zullen lonen. Hij maakt zelfs de vergelijking met de periode van Toyota in de Formule 1 dat na amper acht seizoenen de stekker uit haar F1-project trok en afscheid nam van de Formule 1. Het verhaal van Toyota in de Formule 1 bewijst zelfs dat enorm investeren en veel geld er tegenaan gooien zelfs geen succes in de Formule 1 garandeert.

“De realiteit is dat ze het zesde beste team op de grid zijn en dat met de zesde snelste wagen maar ze zijn het derde grootste wereldwijde automerk in de wereld,” aldus Karun Chandhok. “De resultaten zijn niet goed genoeg. Mijn bezorgdheid is dat ze zullen doorgaan met managers die van buiten de motorsportwereld en de Formule 1 komen.”

“Wanneer je kijkt naar sommige afdelingen in Enstone dan zie je dat daar mensen van uit de de autosector gericht op straatwagens de leiding hebben.”

“Datzelfde overkwam Toyota twintig jaar geleden. Ze lijken een pad af te leggen waarop ze de handdoek in de Formule 1 kunnen gaan werpen of een bedrijfsvoering hanteren waarvan ik overtuigd ben dat het niet gaat werken.”

“Er zijn drie geweldige figuren vertrokken bij Alpine. Alan Permane is er 33 jaar geweest en Pat Fry lijkt zelf te zijn opgestapt, niemand heeft hem buiten gesmeten. Williams heeft er geweldig aan gedaan om hem ene contract te geven en bij Alpine ontbreekt het aan een richting en visie.”

“Volgens mij hebben ze erg belangrijke mensen ontslagen, zowel op operationeel vlak alsook op het circuit. Ik denk dan ook dat je weet waar de problemen zich bevinden.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner