“Irrationele ‘rode waas’ kan Esteban Ocon zijn F1-toekomst kosten”

Alpine F1 team
Alpine F1 team

Martin Brundle denkt dat de toekomst van Esteban Ocon in de Formule 1 weleens een flinke deuk kan krijgen door de ‘rode waas’ die zich soms meester van hem maakt als hij het opneemt tegen zijn teamgenoot.

Ocon crashte tegen zijn teamgenoot Pierre Gasly toen hij een erg opportunistische inhaalpoging ondernam bij Portier tijdens de eerste ronde van de GP van Monaco afgelopen weekend. Alpine-baas Bruno Famin was uiteraard niet opgetogen over de actie van Ocon en hij liet weten dat het niet ondenkbaar is dat het team hem in Canada langs de kant zal laten.

Het is niet de eerste keer dat Esteban Ocon het aan de stok krijgt met zijn teamgenoot. In zijn tijd bij Force India mocht zijn toenmalige teamgenoot Sergio Perez dat ook proefondervindelijk vaststellen en ook Fernando Alonso deed in het verleden zijn beklag over de Fransman.

Sky-analist Martin Brundle denkt dat de reputatie die Ocon ondertussen aan het opbouwen is er voor kan zorgen dat hij moeilijkheden zal krijgen om nog een zitje voor volgend seizoen te bemachtigen.

“De openingsronde gaf een aantal goede herinneringen aan hoe fel competitief en wanhopig de strijd is in de tweede helft van de grid,” schreef Brundle in zijn column na de race voor Sky.

“Verderop in de Portier-bocht, vlak voor de tunnel, letterlijk vlak voordat de rode vlag werd gezwaaid, dook Esteban Ocon aan de binnenkant van zijn Alpine-teamgenoot Pierre Gasly en maakten ze stevig contact. Ocon werd met te veel schade uitgeschakeld, maar Gasly eindigde als tiende en scoorde een punt voor het team.”

“Ocon is een goede en snelle rijder maar de geschiedenis toont duidelijk aan dat een irrationele rode waas zich meester van hem maakt als het op racen aankomt, vooral tegen zijn teamgenoten.”

 “Hij is al eerder zwaar bekritiseerd door Sergio Perez en Fernando Alonso vanwege zijn intra-team agressie en contact, en nu ook door Gasly. Het zal Esteban duur komen te staan, want geen enkel topteam wil zo’n mentaliteit, of misschien wel geen enkel team.”

“Een rijder vertegenwoordigt honderden hard werkende en professionele mensen en honderden miljoenen ponden aan investeringen en sponsoring wanneer hij voor een F1-team rijdt. Je kunt gewoon niet je ene teamgenoot met volle overgave blijven aanvallen.”