Is de nieuwe Ferrari F1-bolide illegaal?: “Concurrentie stapt naar de FIA”

Ferrari
Ferrari

Verschillende concurrenten van Ferrari stellen zich de vraag of de nieuwe Ferrari F1-bolide wel legaal is. Ze stappen dan ook naar de FIA voor opheldering rond een zogenaamd ‘S-duct concept’ dat op de Ferrari SF-23 aanwezig zou zijn.

Ferrari zou een ‘S-duct concept’ voorzien hebben ter hoogte van de sidepods van de SF-23. Er is onderaan aan de voorkant van de sidepods een opening te zien en ook ter hoogte van het laagste punt van de hoofdsteun is er een opening die de luchtstroom van de voorkant van de wagen naar achterkant van de wagen moet helpen begeleiden en zo dus ook optimaliseren.

Volgens ‘Formu1a.uno’ zou de concurrentie zich ernstige vragen stellen bij de legaliteit van het systeem en dus ook de wagen van Ferrari. Daarom zouden verschillende teams zich tot de FIA gewend hebben om verduidelijking te vragen. De specifieke implementatie op de SF-23 van Ferrari is redelijk complex en daarom zou de concurrentie het niet eenvoudig op een eigen wagen of concept kunnen nabootsen.

Grote vraag is nu echter of de FIA het systeem al dan niet legaal bevindt. In het verleden werden al meermaals ‘uitvindingen’ van teams nadien illegaal bevonden door de FIA, al duiken er ook soms uitvindingen op die achterpoortjes benutten en die toch legaal bevonden worden. Opnieuw voer voor discussie dus …