Jacques Villeneuve reageert op beschuldigingen rond ‘helm-incident’ Charles Leclerc

Ferrari
Ferrari

Jacques Villeneuve heeft gereageerd op de kritiek en de beledigingen die hij en zijn familie hebben gekregen nadat Ferrari-rijder Charles Leclerc dit raceweekend met het helmdesign van Gilles Villeneuve wou afwerken.

Vrijdagmiddag liet Ferrari weten dat Charles Leclerc het raceweekend in Canada zou afwerken met een helmdesign geïnspireerd op dat van de Canadese Ferrari-legende Gilles Villeneuve. Enkele uren later kwam er echter een bericht dat Leclerc het ontwerp toch niet zou gaan gebruiken omdat de familie Villeneuve het had afgekeurd.

Niet veel later kwam dan het bericht dat Leclerc de helm toch mocht dragen, maar zoals dat tegenwoordig werkt, was het kwaad op de sociale media al geschied. Voormalig wereldkampioen, en zoon van, Jacques Villeneuve mocht via de sociale mediakanalen verschillende beledigingen in ontvangst nemen.

Jacques Villeneuve kwam dan ook met een statement voor de dag op de sociale media: “Om de situatie te verduidelijken wat betreft het incident waarbij sommige individuen het nodig vonden om mij en mijn familie te beledigen omdat Charles Leclerc de helm van mijn vader gebruikt, wil ik wat context geven. Toen ik aankwam op het circuit belde mijn zus mij boos op. Ze had gezien dat Charles de helm van onze vader gebruikte zonder kennis of informatie vooraf. De hele familie was verrast, omdat we niet op voorhand waren geïnformeerd.”

“Ik gaf het bericht direct door aan Charles en hij was aardig genoeg om mij te bellen. We hadden een goed gesprek waarin hij zijn oprechte excuses aanbood voor de situatie. Ik verzekerde hem dat ik het een ontroerend gebaar vond en dat ik er persoonlijk geen problemen mee had, maar ik benadrukte het belang dat hij contact op zou nemen met mijn zus, omdat zij degene is die over alles rondom onze vader gaat. Ik stelde ook voor dat hij zowel mijn zus als moeder zou uitnodigen om naar het circuit te komen om eventuele overgebleven zorgen te bespreken.” 

“Gelukkig pakte alles uiteindelijk goed uit, maar het zou fijn zijn geweest om deze gesprekken en afspraken op een respectvolle en professionele manier plaats te laten vinden voorafgaand aan het weekend. Helaas is het incident groter gemaakt dan het is, waardoor het een onnodige controverse is geworden.”

Na afloop van de kwalificaties was er een fotomoment met Charles Leclerc en de familie Villeneuve met de bewuste helm. “Het was zeker een mooi moment omdat ik dit eerbetoon in goed vertrouwen wilde doen,” aldus Leclerc. “Het was omdat hij gewoon een legende is van de Formule 1 en Scuderia Ferrari. Dus het was goed om ze te ontmoeten.”