James Vowles: “Williams beslist nog dit jaar over F1-motor in 2026”

Williams F1 team
Williams F1 team

Volgens James Vowles, de nieuwe teambaas van Williams, zal zijn renstal nog dit jaar een beslissing nemen met betrekking tot de F1-motor waarmee het vanaf 2026 zal racen, wanneer het nieuwe motorreglement in werking treed.

Sinds 2014, het begin van de V6-hybridemotoren in de Formule 1, racet Williams met motoren van Mercedes. Het staat echter helemaal niet vast dat Williams ook in 2026 nog met motoren van Mercedes zal racen. Volgens teambaas James Vowles wordt echter dit jaar beslist met welke motor er vanaf 2026 zal gereden worden.

“We zijn overduidelijk erg blij met de samenwerking die we al gedurende jaren hebben,” vertelt Vowles, die tegelijkertijd liet doorschijnen dat William haar opties aan het bekijken was.

“Mercedes heeft de voorbije vijftien jaar fundamenteel gezien de beste power unit gebouw. Op een bepaald moment moet je je eigen toekomst bepalen en dat kan je niet wanneer je op iemand anders vertrouwt om je van onderdelen te voorzien.”

“Hoe goed de onderdelen ook zijn, je weet tot het allerlaatste moment niet welke richting je op aerodynamisch vlak uitgaat. Dat wordt normaal door de constructeur bepaald.”

Naast een verlengde samenwerking met Mercedes behoren Honda, Renault en de twee nieuwe motorleveranciers Audi en Ford tot de mogelijkheden.

“We zijn momenteel nog aan het bekijken wat we gaan doen, zeker met Mercedes en enkele andere motorfabrikanten bekijken we het,” aldus Vowles.

“We moeten de markt bekijken en op korte termijn beslissingen nemen. Het moet dit jaar gebeuren.”