Jean Todt: “We steunen wat Hamilton doet maar het mag geen politiek worden”

Lewis Hamilton vroeg zich vorige week na de GP van Hongarije luidop af waarom de FIA zich niet meer inzet in de strijd tegen racisme en gelijkheid. Voorzitter Jean Todt reageerde tegenover ‘AFP.’


De wereldkampioen vindt het frustrerend dat de FIA en de Formule 1 volgens hem niet genoeg doen in de strijd tegen discriminatie en racisme. Dat liet hij ook duidelijk merken na de GP van Hongarije en hij vroeg zich luidop af wat de F1-baas Chase Carey en de voorzitter van de FIA Jean Todt daarvan vonden.

Jean Todt reageerde tegenover ‘AFP’ en stelde dat de FIA zich al lang inzet in de strijd voor gelijkheid.

“We hebben lang gesproken tijdens een videoconferentie,” aldus Todt. “Ik heb veel respect voor mensen die een roeping hebben en ik vind het geweldig als er een leider opstaat en zich engageert om mee te doen.”

Todt heeft er helemaal niets op tegen dat sport gebruikt wordt als platform om een boodschap te verkondigen maar hij wil in geen geval dat het uitdraait op een politiek debat.

“Wij, van onze kant, zetten ons al heel lang in op het vlak van diversiteit, gendergelijkheid,… op voorwaarde dat het geen politiek debat wordt. Onze organisatie is apolitiek, net zoals het Olympisch Comité waarmee we nauw samenwerken.”

“Ik ben er helemaal voor dat sport een goed platform is, en bovendien hebben we met de Formule 1 de mogelijkheid geboden aan degenen die zich wilden uitdrukken. Sommige mensen willen misschien knielen, sommige mensen willen zich misschien niet op dezelfde manier uitdrukken.”

“Dat is vrijheid, democratie. De autosport is een mediaplatform om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken zoals verkeersveiligheid, racisme, handicap, discriminatie… We zouden ook graag veel meer vrouwen willen zien in de autosport.”

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner