“Jeddah Street Circuit kan cruciaal zijn in F1-titelstrijd: zeer hoge snelheid, amper uitloopstroken, geen ruimte voor fouten”

Saudi Arabian GP
Saudi Arabian GP

Damon Hill is bang dat het nieuwe, supersnelle circuit in Jeddah de rijders zal onderdompelen in een omgeving met hoog risico, zeker in combinatie met de wereldtitel die op het spel staat.

Voor het eerst zal er een race voor het wereldkampioenschap Formule 1 plaatsvinden in Saoedi-Arabië, op een nagelnieuw circuit dat iets langer is dan zes kilometer en maar liefst zevenentwintig bochten telt. Bovendien is het circuit supersnel en worden er tijdens de kwalificaties gemiddelde snelheden verwacht van om en bij de tweehonderdvijftig kilometer per uur.

Maar het feit dat er weinig uitloopstroken zijn baart voormalig wereldkampioen Damon Hill zorgen want in de eindfase van de strijd voor de wereldtitel wordt er geen strobreed meer toegegeven

“Het circuit dat we gaan ontdekken wordt een grote uitdaging zo te zien,” aldus Hill op de podcast van ‘F1 Nation ‘. “Ik ben een beetje bezorgd over de snelheid. Er is niet veel run-off.”

“Ze gebruiken de SAFER-barrières, net als in Indianapolis, maar de snelheid zal erg hoog zijn en er is niet veel run-off. Dus hoog risico, hoog gevaar. Dat trekt altijd je aandacht als rijder.” 

Op het eerste zicht lijkt de baan meer op de leest geschoeid te zijn van de Mercedes W12 maar volgens Hill is dat niet zeker. Omdat het voor de eerste keer is dat er geracet wordt is het voor alle teams een stap in het onbekende.

“Het is heel moeilijk te beoordelen, omdat het zo’n ongewoon circuit is.”

“Ik vergeleek het met Baku maar kreeg een opmerking van Ross Brawn die zei: ‘Nee, nee, zo is het helemaal niet. Het is een heel ander soort circuit. Het heeft schuine bochten en zo’.”

“Sommige bochten zien er vrij lang uit, dus ik ben mijn hersenen aan het pijnigen – ik denk dat het een kruising kan zijn tussen Singapore en Baku.”

“Ik vind het geweldig dat niemand weet waar ze naartoe gaan,” voegde de Brit eraan toe. “Dit is een compleet onbekende plek, een onbekend circuit.”

“Het is op het cruciale punt in het kampioenschap. Dit gaat zo belangrijk worden voor het kampioenschap.”

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2022Kerst 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Kerst 2022Kerst 2022