Johnny Herbert: “Als stewards hebben we Max Verstappen de zwaarst mogelijke straf gegeven”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens Johnny Herbert, die steward was tijdens de GP van Oostenrijk, was het meteen duidelijk wie de schuldige was in de crash tussen Verstappen en Norris en hij vindt dat de straf in overeenstemming was met de overtreding.

Bij een inhaalpoging van Lando Norris kwam het tot contact met Max Verstappen. De Brit moest de strijd staken terwijl Verstappen, ondanks een tijdstraf van tien seconden, nog een vijfde plaats wist te scoren en zijn voorsprong in de tussenstand van het wereldkampioenschap alsnog uitbouwde.

Norris omschreef het rijgedrag van Verstappen als gevaarlijk en McLaren-teambaas Andrea Stella maakte een vergelijking met een incident waarbij Lewis Hamilton in 2021 achter op de Red Bull van Verstappen knalde tijdens de GP van Saoedi-Arabië toen de Nederlander de opdracht had gekregen de Mercedes-rijder te laten passeren.

Norris en Stella zijn niet de enigen die vinden dat Verstappen niet hard genoeg gestraft is voor het incident, maar voormalig F1-rijder Johnny Herbert vindt dat de stewards, waar hij zelf deel van uitmaakte, de juiste beslissing hebben genomen. Dat staat te lezen in het Britse tabloid ‘Express.’

“Toen we ernaar keken, ging het meteen over wiens schuld het was. En het was Max,” aldus Herbert. “Het interessante is dat we Lando op dat moment net wilden straffen omdat hij vier keer buiten de tracklimits was gegaan en we hem een straf van vijf seconden gaven letterlijk op het moment dat ze elkaar raakten.”

Op de vraag of de tijdstraf van tien seconden die Verstappen kreeg zwaar genoeg was antwoordt Herbert als volgt: “Dat is de hardste die kan worden toegepast onder de FIA-richtlijnen waar wij als stewards onder werken. McLaren heeft gezegd dat het strenger had gemoeten, maar dat is het spel dat alle teams spelen.

“Als iemand over de kop gegaan was of al rollend over de baan was, weet ik niet of dat iets veranderd zou hebben. Een coureur van het circuit dwingen of een incident veroorzaken, daar viel het onder. Dat was de maximale bestraffing die we hadden kunnen opleggen.”