Kimi Raikkonen rijdt het snelste rondje ooit in de F1

Voor zaterdag stond de snelste ronde ooit in de Formule 1 op naam van Juan Pablo Montoya. Hij stuurde in 2004 zijn BMW Williams met een gemiddelde snelheid van 262,242 km/u over het legendarische circuit van Monza.


Records zijn er om gebroken te worden en dat is dan ook exact wat Kimi Raikkonen deed met het record van Montoya tijdens de kwalificaties voor de GP van Italië.

Toen de zwart-wit geblokte vlag werd gezwaaid volgden Hamilton en Vettel elkaar in sneltempo op als polesitters maar het was de derde hond die in de persoon van Kimi Raikkonen met het felbegeerde been ging lopen.

De manier waarop de ‘Iceman’ de achttiende pole in zijn carrière behaalde mocht ook gezien worden, hij deed het met het snelste rondje uit de geschiedenis van de Formule 1.

Raikkonen haspelde op zaterdag een rondje Monza af in 1 minuut 19 seconden en 119 honderdsten, dat betekent dat hij dat deed aan een gemiddelde snelheid van 263,587 km/u. Dat is niet alleen een bewijs van de stuurmanskunsten van de Fin maar ook van het enorme vermogen van de moderne F1-bolides.

Toen Montoya in 2004 zijn record liet optekenen lag er nog een atmosferische drie liter V10 achterin zijn Williams. Dit weekend had Raikkonen een 1.6 liter V6 ter beschikking die op zijn beurt geholpen werd door een turbo en een elektromotor die gevoed wordt door opgeslagen energie van tijdens het remmen en van de hitte.

Of het record van Raikkonen even lang zal standhouden als dat van Montoya, of diens voorganger Keke Rosberg uit 1985, is nog maar de vraag maar zeker is dat de Iceman zich voor eeuwig in de harten van de tifosi heeft gereden.


Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Koop nu jouw F1-merchandise met een mooie korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner bol3daagse 2022bol3daagse 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner bol3daagse 2022bol3daagse 2022