Komt de GP van Japan in gevaar?

Wat eerst een seizoen van 20 races had moeten worden, zou nu na de afgelasting van Bahrein nog eens een race minder kunnen worden indien de toestand in Japan nog verder escaleert.
Na de aardbeving van vorige week, is Japan onder dreiging van een nucleaire ramp komen te staan. De kerncentrales vallen bij een aardbeving stil, dat is standaardprocedure. Maar nu zijn door de tsunami de dieselpompen die de reactoren moeten afkoelen ook stilgevallen in de kerncentrale van Fukushima.

Hierdoor worden de reactoren niet meer afgekoeld en geraken de reactorvaten oververhit. Na de twee eerste ontploffingen van reactor 4 en 2 heeft er zich eerder deze ochtend in Japan ook een ontploffing voorgedaan in reactor 2 en een brand in een opslagplaats voor radioactief afval. Hiermee lijkt de chaos compleet.

Bij de eerste ontploffingen werd enkel het gebouw waarin de reactoren stonden beschadigd maar bleef het betonnen omhulsel van het vat gespaard. Dat zou bij de laatste ontploffing niet meer het geval zijn. Er bestaat nu de reële dreiging dat er radioactieve stoffen door het omhulsel van de reactor vrijkomen.

De eerste minister van Japan geeft in een officiële mededeling toe dat er een groot gevaar dreigt. In een straal van 20 kilometer rond de centrale is iedereen geëvacueerd. Ondertussen is er ook melding gemaakt van een radioactieve wolk die onderweg zou zijn naar de hoofdstad Tokio die meer ten zuiden van Fukushima ligt.

Voorlopig is er nog geen paniek, maar als men de toestand niet snel onder controle krijgt, dreigt een ongeziene nucleaire ramp het land te treffen. En als de wind niet meezit, dreigt er nog groter gevaar als de nucleaire wolk niet meer richting Stille Oceaan blaast, maar landinwaarts.

Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat grote delen van Japan besmet kunnen raken met een verhoogde radioactieve straling. Suzuka, de plaats waar de Grand Prix van Japan wordt verreden, ligt op slechts een kleine 500 kilometer van de stad Fukushima. Toen in Tsjernobil de kernramp plaatsvond, werd er zelfs in België een verhoogde straling waargenomen. Een afstand van meer dan 1800 kilometer.

Maar zelfs indien de toestand toch zou verbeteren, verkeert het land nog steeds in een diepe crisis alleen al als gevolg van de verwoestende aardbeving en de tsunami. De prioriteit ligt daar op dit moment enkel op hulpverlening en wederopbouw van het geteisterde land. Niet bij de sport en ook niet bij de Formule 1 en dat is niet meer dan normaal.

De GP wordt dan wel pas in oktober gereden, er zijn wellicht belangrijkere dingen die eerst moeten gebeuren.

image

Fukishima ligt ten noorden van Tokyo. Suzuka ligt in de buurt van de stad Nagoya ten westen van Tokyo
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print