Krijgen we binnenkort eindelijk de eerste Chinese F1-piloot?

De Formule 1 vierde vorig jaar zijn zeventigste verjaardag maar opmerkelijk genoeg stond er nog nooit een Chinees op de F1-startgrid. De 21-jarige Guanyu Zhou moet daar verandering in brengen.


Is het niet ongelooflijk dat er zo’n 1,4 miljard Chinezen zijn maar dat er nog steeds geen Chinese F1-piloot is? F1-eigenaar Liberty Media zou alleen al omwille van commerciële belangen daar graag snel verandering in zien komen.

Guanyu Zhou, een 21-jarige Chinees die behoort tot het talentenprogramma van Renault en de voorbije twee seizoenen actief was in de Formule 2, brengt daar mogelijk verandering in. Zhou beseft echter dat er nog aan de weg richting de Formule 1 moet getimmerd worden.

“Mijn belangrijkste doelstelling dit jaar is het behalen van mijn superlicentie, me voorbereiden voor wanneer er een racezitje beschikbaar komt in de F1 zodat ik die kans kan grijpen,” aldus Zahou tegenover ‘AFP’.

“Dat is mijn droom, ik kan dan ook niet exact zeggen wanneer het zal gebeuren.”

Niet alleen voor Zhou kan het belangrijk zijn dat hij een F1-piloot wordt, voor de Formule 1 als sport zou het mogelijk soort kip met de gouden eieren kunnen zijn. Met 1,4 miljard Chinezen zou een Chinees op de startgrid de Formule 1 in China immers populair kunnen maken. Dat zou meteen ook de kassa doen rinkelen.

Maar daarvoor is het enorm belangrijk dat de eerste Chinese F1-piloot ook meteen competitief is. Net dat is ook de reden waarom we de voorbije jaren nog geen Chinees op de F1-startgrid zagen staan.

“Ik zou zeker en vast durven zeggen dat geen enkele Chinese racepiloot zo dicht bij de Formule 1 is geraakt als ik,” vertelt Zhou.

“Maar de laatste stap is de moeilijkste. Naast een superlicentie moet je ook kansen krijgen om in een F1-bolide te kunnen stappen en te racen.”

“Ik herinner me nog dat ik in 2019 naar de Chinese GP ging en iedereen tegen me zei dat ze hoopten om me binnen twee jaar in de Formule 1 te zien. Het gaf me een enorme boost.”

In de Formule 1 zit Zhou nog niet, maar hij lijkt wel goed op weg om de allereerste Chinese F1-piloot te worden en dat zou ook de Formule 1 duidelijk niet jammer vinden.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2022Kerst 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Kerst 2022Kerst 2022