Kritiek op driedaagse F1-test in Bahrein neemt toe: “Er is geen enkele andere sport die dat zou doen!”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Er komt vanuit de rijders steeds meer kritiek op de erg beperkte testmogelijkheden die ze krijgen om zich voor te bereiden op het nieuwe F1-seizoen.

Vorig jaar waren er opmerkelijk meer testdagen, dit omwille van de introductie van de nieuwe generatie F1-bolides. Dit jaar zijn er echter opnieuw slechts drie testdagen.Wetende dat er twee rijders per team zijn en slechts één wagen ingezet mag worden komt dit neer op anderhalve dag testen per rijder.

Vanuit de rijders komt daarop nu steeds meer kritiek omdat ze zich op die manier niet goed genoeg kunnen voorbereiden op het nieuwe F1-seizoen en ook de nieuwe wagen niet goed genoeg kennen.

“Persoonlijk vind ik drie dagen testen niet voldoende,” aldus George Russell tegenover ‘RacingNews365’. “Je moet het bekijken vanuit het standpunt van de rijder, dat is anderhalve dag testen per rijder, gelukkig hadden we nog de bandentests voor Pirelli, maar zonder die test zouden we van Abu Dhabi tot Bahrein twaalf weken niet in de wagen gezeten hebben.”

“Kan je je inbeelden dat Rafael Nadel twaalf weken met zijn tennisraket geen bal zou aanraken en vervolgens na anderhalve dag trainen aan de French Open begint? Dat gaat echt nooit gebeuren.”

Uiteraard kunnen de rijders wel in de F1-simulator ‘virtuele kilometers’ maken maar ondanks de enorme evolutie op het vlak van F1-simulatoren blijft het anders. Russell kan echter ook begrip opbrengen voor de redenen waarom het testen wordt beperkt tot drie dagen.

“Ik begrijp waarom, maar ik denk dat drie dagen testen met twee wagens veel beter zou zijn. Ik denk dat dit het beste compromis zou zijn tussen de redenen waarom we het testen limiteren en het belang van de rijder want anderhalve dag testen per rijder is echt te weinig.”

Ook tweevoudig F1-kampioen Fernando Alonso, toch een rijder met bijzonder veel ervaring, vindt anderhalve dag testen per rijder te weinig.

“Ik denk dat de F1 de enige sport is waarbij er slechts anderhalve dag geoefend kan worden alvorens je aan een wereldkampioenschap begint,” vertelde Alonso die ondertussen maar liefst 355 F1-races op zijn teller heeft staan. “Er is geen enkele andere sport in de wereld die dit zou doen!”