Kwalificatie: Mark Webber briljant op Pole

De andere teams zullen zich nu ernstig achter hun oren krabben, na wat we vandaag gezien hebben. De Red Bulls bewezen wederom veruit de snelste wagen van het veld te zijn door hun vijfde opeenvolgende pole te verzilveren. Mark Webber was echter de snellere van de twee Red Bull rijders, Vettel is een lichtjes teleurgestelde tweede.
Barrichello verrassend out in Q3
In Q1 was dé verrassing het wegvallen van Rubens Barrichello. Ondanks het feit dat zijn Williams de grootste updates had gekregen was het zijn teamgenoot Hülkenberg die wel tot in Q2 geraakte, wat volgens Barrichello te wijten is aan het missen van de vrije ruimte om een snelle ronde neer te zetten. Rubens verklaarde ook tegenover de BBC dat “de updates gewoon niet werkten”. Verder is de rangorde zoals ze al heel het seizoen is geweest met Lotus voor Virgin, en achteraan de twee Hispania’s. Lotus bewees wel een grote sprong voorwaarts gemaakt te hebben door ruim 8 tienden voor te blijven op hun dichtste belagers, Virgin Racing. Helemaal onderaan is het markant dat de twee Hispania Racing wagens, ondanks dezelfde chassisbouwer maar een krachtigere motor, maar 7 tienden sneller waren dan de pole positie van Jules Bianchi in de GP2. Volgens Bruno Senna is hun balans erg slecht, en hopen ze bij HRT vooral dat recente aanwinst Geoff Willis hen wat dichter bij hun concurrenten kan krijgen.

Op het scherpst van de snede in Q2
Q2 beloofde een felle strijd te worden, want het was reeds duidelijk dat het middenveld wat dichter naar elkaar was toegekropen. Waar Williams en Force India in het begin van het seizoen nog duidelijk de betere waren van het middenveld (laten we Renault even bij de topteams rekenen), was de uitslag voor beide teams in Q2 een beetje bedroevend. Liuzzi bengelde onderaan in Q2, Hülkenberg was een beetje teleurstellend 13 nadat hij de controle bijna verloor over zijn Williams, en Adrian Sutil miste Q3 met bijna twee tienden, en zal morgen vanaf de 11de plaats starten. De verrassing komt misschien wel van Sauber dat met hun updates duidelijk de vorm van de wintertesten heeft teruggevonden. Het zag Kamui Kobayashi promoveren tot Q3, met Pedro De La Rosa ook op een mooie 12de plaats. Vitaly Petrov, die vanmorgen nog een klapper maakt, geraakte niet verder dan een 14de plaats, maar zakt vijf plaatsen omwille van een versnellingsbakwissel.
Red Bull was verbazingwekkend genoeg één van de eerste teams om buiten te gaan in Q2, maar verbaasde de rest van het veld door op de harde banden ruim twee tienden sneller te gaan dan al de rest, die toen reeds op de zachte banden reden. Tegen het einde van de sessie schakelden ze over op de zachte banden en waren de Red Bulls ruim acht tienden sneller dan eender wie.

Webber en Red Bull een klasse apart
In Q3 bevestigde Red Bull dat verschil. Mark Webber pakte de pole op briljante wijze en was een tiende sneller dan zijn teamgenoot. Vorig jaar eindigde Webber hier al op het podium, voor Vettel, en blijkbaar ligt het circuit hem wel, want hij was de snelste in elke sessie van de kwalificatie. Sebastian Vettel is erg snel, maar Webber lijkt gemotiveerder dan ooit om de critici de mond te snoeren. Eerste achtervolger op Red Bull is de McLaren van Lewis Hamilton, echter op bijna negen tienden van Webber, die als enige onder de 1.20 dook. Achter Lewis Hamilton vinden we enigszins verrassend Fernando Alonso, die duidelijk goed gebruik weet te maken van hun F-duct, al moet hij daarvoor soms beide handen van het stuur halen. Jenson Button was amper twee tienden trager dan zijn teamgenoot, maar omdat het veld zo dicht op elkaar zit betekent dat 2 plaatsen achter Lewis. Net daarachter vinden we de man die zijn vorm begint terug te vinden: Michael Schumacher. Schumi was al het hele weekend sneller dan teamgenoot Rosberg en is duidelijk erg tevreden met de setup. Ondanks een foutje in sector 1 is hij ruim een tiende sneller dan Rosberg. Tussen hen zit echter nog de Renault van Kubica, die al heel het seizoen mooi presteert. Op ruim anderhalve seconde van Webber, en een halve seconde achter Alonso vinden we Felipe Massa die het tempo van Alonso niet kon bijhouden. De laatste plaats in Q3 was voor Kobayashi, die zijn mooie zevende tijd van Q2 niet kon herhalen, maar desondanks tevreden mag zijn met de vooruitgang die Sauber gemaakt heeft.

image

image
a:1:{s:9:”file_name”;s:27:”spanje_quali_red_bull_2.jpg”;}
Bij Ferrari is men van mening dat het haar F-duct snel moet verbeteren indien men de kloof met Red Bull Racing wil dichten.
Gewoon nieuwsitem
a:1:{s:9:”file_name”;s:20:”GEPA-08051099008.jpg”;}
De Red Bulls bewezen wederom veruit de snelste wagen van het veld te zijn door hun vijfde opeenvolgende pole te behalen. Mark Webber was echter de snellere van de twee Red Bull rijders, Vettel is een lichtjes teleurgestelde tweede. Hamilton sluit de top-drie af op bijna 9 tienden.