Lando Norris dolblij na ’terugkrijgen’ polepositie sprintrace: “Mijn aanpak was alles of niets!”

McLaren F1 team
McLaren F1 team

McLaren-rijder Lando Norris mag morgen de sprintrace van op de polepositie aanvatten en daar is de jonge Brit erg blij mee , vooral omdat de wedstrijdleiding aanvankelijk zijn snelste rondje dat goed was voor de polepositie had afgenomen.

De wedstrijdleiding had aanvankelijk het rondje waarbij hij tijdens de laatste bocht naast de baan was gegaan geschrapt, maar ook de ronde daarna. Een op het eerste zicht logische beslissing onder droge omstandigheden want in de zogenaamde ‘event-notes’ stond ook die maatregel vermeld. Die werd genomen om te vermijden dat een rijder die in de laatste bocht naast de baan ging ook een hogere snelheid zou hebben op het rechte stuk langs start-finish en daarmee de ronde nadien een voordeel zou halen.

In de regen zijn de omstandigheden echter volledig anders en Lando Norris had zeker geen voordeel tijdens de ronde nadien door in de laatste bocht naast de baan te zijn gegaan. Uiteindelijk besloot de wedstrijdleiding om Norris zijn snelste ronde terug te geven en daarmee dus ook de polepositie aan Lando Norris te geven.

“Mocht hij naast de baan zijn gegaan dan had dat gevolgen voor zijn volgende ronde,” aldus McLaren-teambaas Andrea Stella tegenover ‘Sky Sports F1′. “Lando verloor effectief zo’n drie tienden omdat hij in de voorgaande bocht van de baan was gegaan.”

“De volgende ronde is zijn rondje voor de polepositie en dat rondje was volledig zuiver, dus helemaal geen probleem op dat vlak. Hij kreeg van de FIA zijn rondetijd terug, wanneer je naast de baan gaat terwijl je uit die bocht komt dan begin je immers met een veel lagere snelheid aan dat stuk van het circuit.”

Mocht Lando Norris zijn rondetijd niet teruggekregen hebben dan had Norris slechts als negende aan de sprintrace mogen beginnen, een groot verschil dus.”

“Mijn laatste rondje was alles of niets,” vertelde Norris na afloop in het parc fermé. “De eerste twee rondjes had ik allebei afgebroken.”

“Het werd steeds natter dus de omstandigheden tijdens de laatste twee rondjes waren slechter dan tijdens mijn tweede rondje. Ik was een beetje nerveus omdat ik enkele fouten had gemaakt en ik wat last had van aquaplaning.”

“Maar het was leuk! Je hartslag gaat omhoog. Om dan uiteindelijk helemaal bovenaan te staan, dat is wat ik wou.”

“De polepositie komt een beetje als een verrassing maar ik ben zeer blij dat het team zo’n goed werk heeft verricht, de wagen voelt goed, net als mij. Dat loont.”