Lando Norris: “Slechte Pirelli-banden zijn oorzaak van chaos bij de herstart”

McLaren F1 team
McLaren F1 team

McLaren-rijder Lando Norris wijst met een beschuldigende vinger naar de Pirelli-banden. Volgens Norris zijn zij mee verantwoordelijk voor de chaos en crashes bij de herstart van de GP van Australië.

Na de rode vlag veroorzaakt door Kevin Magnussen die tegen de muur reed beslisten de rijders om op de zachte bandencompound hun staande herstart te doen. Bij die herstart was het echter één en al chaos en crashes. Carlos Sainz reed tegen Fernando Alonso, Lance Stroll schoof weg, Logan Sargeant knalde achteraan in op Nyck de Vries en ook de twee Alpine-wagens reden tegen elkaar en crashten. Lando Norris is van mening dat dit grotendeels toe te schrijven is aan de zachte bandencompound van Pirelli die volgens hem niet goed genoeg is.

“Niets tegen hen maar de mensen die de beslissingen nemen weten niet wat er in een wagen gebeurt,” aldus Norris. “We hebben de zachte band die 65 graden warm is en ik kan niet zeggen hoe weinig grip dit biedt.”

“De temperatuur op zich is niet slecht. De band presteert niet en op dit baanoppervlak en met deze bandentemperatuur kan ik jullie echt niet zeggen hoe slecht de grip is.”

“Dat is waarom je iedereen in de eerste bocht rechtdoor ziet gaan en de banden ziet blokkeren. Het geeft je echt geen grip en je moet vroeger remmen wat chaos en incidenten veroorzaakt.”

Lando Norris deed er vervolgens nog een schepje bovenop door te zeggen dat de 23-inch banden van Pirelli ondermaats zijn en niet voldoen aan de vereisten van een sport zoals de Formule 1.

“Mochten de banden ons het gevoel geven dat ze wat grip geven dan zou je een goede race zien zonder dat we chaos en domme dingen zien. Het is gewoon erg moeilijk,” aldus Norris. “Ik zou niet durven zeggen dat iedereen onhandig of dom is. Je racet gewoon zonder dat je grip hebt, zo simpel is het.”

“We hebben nood aan een band die meer grip biedt, een band die voelt zoals het hoort op een F1-bolide aan de top van de autosport en momenteel is dat niet het geval. Het is verschrikkelijk.”