“Late herstart GP van België was een poging om de omstandigheden te beoordelen”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Michael Masi, de racedirecteur van de F1, heeft laten weten dat de late herstart van de GP van België een poging was om een duidelijk beeld te krijgen van de omstandigheden op het circuit.

De GP van België ging zondagmiddag omwille van de weersomstandigheden met vijfentwintig minuten vertraging van start achter de safety car maar het duurde maar twee ronden eer de F1-bolides weer de pits indoken. Niets nieuws onder de zon, die trouwens uitblonk in afwezigheid, want wisselvallige omstandigheden hangen samen met Spa-Francorchamps. 

Maar deze keer zat er geen beterschap in het weer en het duurde net geen drie uur vooraleer er weer F1-bolides op de baan te bewonderen vielen, die dan ook nog eens na twee ronden definitief weer de pits in gingen. Max Verstappen werd uitgeroepen tot winnaar, George Russell werd tweede en Lewis Hamilton mocht het podium vervolledigen, dit met vier rondes achter de safety car op de teller. De top tien moest zich wel tevreden stellen met de helft van de punten.

Lewis Hamilton nam na de race geen blad voor de mond (Lewis Hamilton: “De fans moeten hun geld terugkrijgen!) en spaarde Michael Masi en zijn team niet. De wereldkampioen opperde dat de race enkel werd herstart omwille van financiële redenen en om er zeker van te zijn dat er een officiële uitslag kon worden opgemaakt. Maar de Australiër ontkent dat er andere belangen hebben meegespeeld.

“Ik wou zien hoe de omstandigheden waren,” aldus Masi. “We waren steeds in contact met onze officiële weersvoorspellers en het zag er naar uit dat er een kans was.”

“Er was een vereiste dat we iedereen tien minuten op voorhand zouden waarschuwen en toen was het van: ‘OK,laten we zien of we een kans vinden.’”

“Een aantal teams zei hetzelfde, ze zagen de mogelijkheid en wat we van plan waren. Maar toen kwam er weer slechter weer binnen en nam het de overhand.”

Tijdens de bijna drie uur durende pauze gingen er stemmen op om de race uit te stellen naar maandag maar volgens Masi is dat nooit een optie geweest.

“Er is geen mogelijkheid om de race uit te stellen tot morgen. Het mag duidelijk zijn dat voor de FIA en de F1 samen de veiligheid van de rijders, de teams, en al het publiek het belangrijkste is.”

 “We hebben alle beschikbare mogelijkheden binnen het reglement en de bepalingen van de International Sporting Code aangegrepen om ons de beste kans te geven om een race te voltooien.

“Helaas konden we bij deze gelegenheid niet de volledige afstand afleggen die beschikbaar was, maar met de bepalingen om de klok stil te zetten, probeerden we te te kijken of we onszelf in dat weer mogelijkheid enige activiteit konden brengen.”

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner AutoAuto

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print