“Lewis Hamilton begint mogelijk zijn ‘instinctieve’ snelheid te verliezen”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Damon Hill vraagt zich of Lewis Hamilton zijn instinctieve, onbewuste snelheid aan het verliezen is. Dat is uiteraard niet ideaal met een teamgenoot als George Russell die door iedereen als een groot talent wordt beschouwd. 

De voorbije seizoenen hebben kenners zich al meermaals afgevraagd of het niet beter zou zijn dat Lewis Hamilton zou stoppen op een hoogtepunt in zijn carrière in plaats van nog door te gaan. Maar tot dusver is de zevenvoudige wereldkampioen naar eigen zeggen nog niet van plan om de helm aan de haak te hangen en het grote doel blijft een achtste wereldtitel.

Met George Russell als teamgenoot heeft Hamilton nu wel zijn handen meer dan vol en Damon Hill wijst er in de ‘F1 Nation podcast’ op dat beide rijders zich in heel verschillende fases van hun carrière bevinden. 

“George moet nog hard werken om te bewijzen dat hij een waardevol onderdeel van het team kan zijn terwijl Hamilton dat niet meer hoeft te doen. Ze weten wat ze aan Lewis hebben, ze weten dat hij, op voorwaarde dat hij weer in topvorm raakt, hij in staat is om geweldige races te rijden.”

“Ze weten ook dat George dat ook kan, maar die moet het nog bewijzen. Lewis is erg goed in het doorgronden daarvan, hij denkt: ‘Doe jij maar al het zware werk George, want het is vermoeiend.’”

“Als voorzitter van de GPDA heeft George ook veel werk. De strategie van Lewis is om zo weinig mogelijk afleiding te hebben en tijd te maken om te rusten.”

“Zelfs met Valtteri Bottas pakte Lewis Hamilton het rustig aan tijdens het begin van het seizoen. Hij laat alles zijn gang gaan en als hij een kans ziet duwt hij het gaspedaal in en verdwijnt hij in de verte.”

Maar het is onmogelijk om de progressie van George Russell af te stoppen en uiteindelijk zal Hamilton ook het onderspit moeten delven voor de jonge talenten, zoals dat dikwijls het geval geweest is in de F1.

“Niki Lauda botste op Alain Prost,” gaat Hill verder. “Als de oudere, meer ervaren rijder wordt geconfronteerd met de snelheid van een jonge rijder kan hen dat depressief maken of hun energie steken in het verzekeren dat het resultaat in de race het belangrijkste is…”

“Ze kunnen een beetje toegeven in de kwalificatie. Eens ze eind de dertig zijn, kunnen ze niet langer die overstijgende ronden doen. Ze concentreren zich op de ronden.”

“Ik herinner me bijvoorbeeld dat ik een motor testte toen ik twintig was. Ik vloog over het circuit.”

“Als je ouder wordt, en misschien ongelukken hebt gehad, zeggen je hersenen: ‘Ik moet voorzichtiger zijn’.”

“George is supersnel en geniet van het begin van zijn carrière. Ik weet niet of Lewis heeft ingezien dat hij daar niet aan kan tippen. Ik weet zeker dat hij dat uiteindelijk wel zal doen.”

“Het is mogelijk dat de instinctieve, onbewuste snelheid hem begint te verlaten.”

Bestel het boek van Haas F1-teambaas Guenther Steiner: Surviving to drive!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
bol7daagsebol7daagse
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print