Lewis Hamilton krijgt uitzondering voor ‘juwelen-regel’: “Uitnemen piercing is schadelijk voor de rijder”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Nog voor aanvang van de eerste oefensessie in Bahrein was er al opnieuw een eerste ‘relletje’ ontstaan. Lewis Hamilton zijn naam ontbrak op de lijst met rijders die akkoord waren gegaan met de regels rond het dragen van sieraden. Mercedes kwam echter met een doktersattest voor Hamilton.

Vorig jaar ontstond er een discussie tussen Lewis Hamilton en de FIA over het al dan niet verwijderen van zijn piercings. Daarbij opperde Hamilton zelfs dat hij zijn oor zou moeten afsnijden (Lees: Lewis Hamilton gaat in tegen FIA-richtlijn: “Ik ga mijn piercings niet verwijderen, mijn oor moet eraf!”). Uiteindelijk volgde de ene na de andere tijdelijke medische vrijstelling maar verwacht werd dat er dit jaar een definitieve oplossing zou komen.

Toen de lijst werd gepubliceerd waarvan de teams moeten aangeven of de rijders akkoord gaan met de veelbesproken ‘juwelen-regel’ viel er meteen iets op: de naam van Lewis Hamilton ontbrak als enige op de lijst.

Ook in 2023 is Lewis Hamilton het dus niet eens met het moeten verwijderen van zijn piercings en dan in het bijzonder die in zijn neus. Vorig jaar werd geopperd dat er een medische probleem was ontstaan tijdens het verwijderen van een piercing en ook dit jaar lijkt Lewis Hamilton daardoor een vrijgeleide te verkrijgen.

Het Mercedes F1 team kwam immers met een doktersattest waarin om een uitzondering werd gevraagd. De FIA is het eens met de verklaring van de dokter die stelt dat “het in- en uitnemen van de piercing voor schade kan zorgen aan het gelaat van de rijder”.