Liberty Media: “We gebruiken Nice niet om Monaco onder druk te zetten”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

De voorbije week waren er berichten dat de Franse stad Nice graag een F1-race wil organiseren. Volgens sommigen zou F1-eigenaar Liberty Media die plannen gebruiken om de organisatoren in Monaco onder druk te zetten maar dat ontkennen ze bij Liberty Media.

Monaco betaalt momenteel erg weinig voor het organiseren van de F1-race, daarnaast geniet het ook diverse andere privileges. Liberty Media zou de organisatiefee willen verhogen en ook in de privileges willen snoeien, denk bijvoorbeeld aan de eigen tv-regie waarover Monaco beschikt.

De huidige overeenkomst tussen de Formule 1 en Monaco loopt dit jaar af en er wordt dus onderhandeld over een mogelijke nieuwe overeenkomst. Gezien de plannen van het nabijgelegen Nice om eveneens een F1-race te organiseren zou Liberty Media daarmee druk kunnen uitoefenen op Monaco.

“We willen gewoon geweldige race, dat is wat we willen,” aldus Liberty Media CEO Greg Maffei tegenover ‘Autosport magazine’. “We bekijken altijd wie er interesse heeft om een race te organiseren en we kijken ook naar de alternatieven.”

Volgens Maffei zijn er enkele aspecten aan de organisatie van een race in Monaco die niet stroken met de overige races. Denk bijvoorbeeld maar aan de clash tussen de fabrikanten van luxehorloges die er in Monaco heerst.

“We proberen onze sponsors te beschermen,” aldus Maffei. “Monaco is een speciale plaats maar we moeten eerlijk zijn, sommige dingen moeten overal hetzelfde zijn.”

“Monaco heeft de beste overeenkomst op heel de F1-kalender. Ze verdienen het misschien maar sommige dingen moeten zoals bij de anderen consistent zijn.”