Mario Andretti – trofee voor Sebastian Vettel

De trofeeënkast van Sebastian Vettel moet zo langzamerhand goed gevuld zijn. Naast zijn overwinningen en podiums in de Formule 1, de kampioenenbeker van 2010 en Duits en Europees sportfiguur van het jaar, krijgt hij nu ook nog eens de Mario Andretti – trofee uitgereikt door SPEED Channel, de Amerikaanse auto- en motorsport TV zender.
Een duidelijke blijk van waardering door de Amerikaanse zender en eigenlijk niet zo vanzelfsprekend. Formule 1 is aan de andere kant van de Atlantische Oceaan immers niet zo populair als hier in Europa en wordt voornamelijk gedomineerd door IndyCar en NASCAR.

De uitreiking van deze SPEED Performer of the Year award is nog maar aan zijn vijfde editie toe en ging in het verleden steeds naar een Amerikaan. Vijfvoudig NASCAR kampioen Jimmie Johnson won hem al drie keer (2006, 2007, 2008), was in 2009 de ‘runner-up’, oftewel de tweede, en stond ook dit jaar net achter Vettel.

Mario Andretti, die in 1978 F1-wereldkampioen werd met Lotus, is persoonlijk afgereisd naar de Red Bull fabrieken in Milton Keynes (GB) om de trofee persoonlijk te overhandigen aan Vettel.

“Ik volg de Formule 1 van heel nabij en heb Sebastian’s strijd gezien,” zegt Andretti, die ook in de jury zat. “Op een bepaald moment was hij quasi uitgeteld voor het kampioenschap en weinig mensen zouden nog op hem gegokt hebben. Toch was Sebastian niet bereid om zich gewonnen te geven. Hij vocht tot het bittere einde en heeft het uiteindelijk gehaald. Ik heb hem met bewondering en respect gevolgd.”

“Sebastian Vettel eren met de SPEED Performer of the Year Award, maakt de cirkel voor de Amerikaanse Formule 1 fans rond,” verklaart Bob Varsha, commentator voor de F1 uitzendingen op de Amerikaanse zender en eveneens jurylid.

“Wij hebben hem hier voor het eerst in 2007 op Amerikaanse bodem aan het werk gezien tijdens de GP van Indianapolis. Je kon toen al zien dat het een bijzonder talent was en dat heeft hij in 2010 duidelijk bewezen.”

“Ik herken in hem eigenschappen van andere grote kampioenen,” voegt Varsha er nog aan toe. “Zoals Mansell, die overal de snelste wilde zijn. Zoals Senna, de van de kwalificaties een waar evenement maakte. Zoals Schumacher die een aanstekelijke blijheid uitstraalt als hij gewonnen heeft. Zoals Andretti, de man naar wie de trofee genoemd is, die racete, gewoon omdat hij er zoveel van hield.”

Nu moet Vettel na Europa en Amerika enkel nog een prijs in het Oosten in de wacht zien te slepen. Zo kan hij naast ‘Jongste wereldkampioen Formule 1 ooit’, op zijn visitekaartje bijschrijven: ‘Jongste wereldsportfiguur ooit’.

geschreven door Glenn Schreurs
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner WonenWonen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen