Max Verstappen: “Het risico op blessures door porpoising is hetzelfde als bij een andere sport”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Max Verstappen zegt dat het risico om een blessure op te lopen door porpoising vergelijkbaar is met het oplopen van blessures bij andere sporten.

Verschillende rijders hebben al laten weten dat ze bezorgd zijn om geblesseerd te raken door het fenomeen porpoising. Lewis Hamilton strompelde na afloop van de GP van Azerbeidzjan uit zijn bolide en liet later weten dat hij nog nooit zoveel pijn had na een race. 

Max Verstappen laat weten dat het risico op blessures nu eenmaal bij sporten hoort en dat F1-rijders daar geen uitzondering op zijn.

“Er zijn een heleboel sporten waar je je mee kunt blesseren volgens  mij,” aldus Verstappen. “Eens je met pensioen gaat ben je niet meer dezelfde als toen je twintig was, zo simpel is het.”

“Voetballers hebben problemen met de knieën, een heleboel blessures. Of als je een motorcrosser bent of een MotoGP-rijder, het aantal botten dat zij gebroken hebben… . Je kan altijd oordelen: ‘Is dit het veiligste om te doen? Nee, maar zijn we bereid om de risico’s te nemen? Dit is onze sport, datgene wat we graag doen.’”

Verstappen vindt ook dat porpoising iets vervelend is maar het ene team heeft het beter onder controle dan het andere.

“Zeker, het porpoising dat we momenteel hebben is niet leuk en ik vind het ook niet correct. Maar sommige teams hebben het beter onder controle dan anderen, het is dus mogelijk om er iets aan te doen. Ik vind ook dat we niet moeten overdramatiseren wat er nu aan de hand is.”

Lewis Hamilton vindt alvast dat de veiligheid voorop moet staan: “Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk onze gezondheid is. We hebben volgens mij een geweldige sport maar de veiligheid moet voorop staan, dat moet het belangrijkste zijn.”

“Ik voel me zeker en vast een beetje kleiner,” zei Hamilton na afloop van de race in Bakoe. “Mijn ruggenwervels zijn zeker niet in de beste conditie, dat is niet goed voor hun levensduur.”

“Er zijn dingen die we kunnen doen om dit probleem te verbeteren voor de rijders,” gaat Hamilton verder. “We willen gewoon veilig aankomen en de toeschouwers een mooie show geven. We willen veilig racen, het is helemaal niet nodig om ons te blesseren.”

“Ik vind dat we gewoon nauw moeten samenwerken met de FIA en dit niet te licht opnemen, ik denk ook niet dat ze dat doen, en blijven zoeken.”